Crna kronika

USPJEŠNA AKCIJA Na Neretvi uklonjene ilegalne čeke, kod Vrgorca ‘pao’ krivolovac

USPJEŠNA AKCIJA Na Neretvi uklonjene ilegalne čeke, kod Vrgorca 'pao' krivolovac

U ornitološkom rezervatu ‘Prud’ na Neretvi uklonjeno je više ilegalnih objekata za lov ptica, dok je u okolici Vrgorca jedna osoba uhićena u krivolovu na prepelice.

Rezultat je to upravo završenog desetodnevnog ‘Kampa za borbu protiv krivolova’ koji se održao u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, javljaju iz udruge BIOM, organizatora kampa.

Na Neretvi godišnje zimuje više od 10 000 ptica, uključujući i nekoliko tisuća jedinki raznih vrsta pataka i liske koje su i najviše izložene krivolovu. Delta Neretve je jedno od najvrjednijih močvarnih područja u ovom djelu Europe u kojem se nalaze 4 rezervata za ptice.

-Krivolovci love u rezervatu po noći, koriste umjetne mamce i love iz automatskog oružja, što su sve ilegalne metode lova. Lov je zabranjen u ornitološkom rezervatu pa je bilo potrebno ukloniti postavljene čeke – kaže Ivan Budinski, ornitolog iz udruge BIOM.

Ističe kako je u rezervatu pronađen i veći broj plastičnih patki za lov, što je također zabranjena metoda lova.

Osim Neretve, kamp je djelovao i na području Vrgorca, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je lov prepelica pomoću električnih vabilica uobičajen. Svakako je kruna kampa bila zajednička akcija Policijske postaje Vrgorac i udruge BIOM, kada je rano ujutro 10. rujna uhićena muška osoba zbog ilegalnog lova na prepelice.

Iz BIOM-a ističu da je akcija protiv krivolova u rezervatu za ptice ‘Prud’ provedena zajedno s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te da su još sudjelovali i inspekcija zaštite prirode, policija te vatrogasna postrojba iz Metkovića.

-Smatramo kako je u idućim akcijama neophodna i suradnja s lovcima jer veliki dio lovačke zajednice podržava borbu protiv krivolova ptica – kaže Budinski.

Pročitajte još

OSUMNJIČENI GRAĐEVINARI Radovima u Novoj Mokošici poremetili statiku zgrade na susjednoj parceli

Dulist

31-GODIŠNJAK NANIO TEŠKE OZLJEDE MALOLJETNIKU Potukli se psi, a potom i njihovi vlasnici

Dulist

U hotelu Vis 2 pronađeno beživotno tijelo muške osobe

Dulist