Natrag
24.4.2019 12:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

USPJEŠNA 2017. Valamar ostvario 1,84 milijardi kuna prihoda

1.3.2018 @ 21:16 Dulist Aktualno

Podijelite:

Prema revidiranom godišnjem izvješću poslovanja za 2017. godinu, najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj Valamar Riviera ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1,84 milijardi kuna što je za 17 posto više nego u 2016. godini.

Rast prihoda prvenstveno je vezan za rast noćenja od 20 posto i povećanje prosječne cijene od 6,4 posto. Ostvaren je snažan rast operativne dobiti (prilagođena EBITDA) od 20 posto na razinu od 623 milijuna kuna uz povećanje operativne efikasnosti i ostvarenje prilagođene EBITDA marže od 35 posto. Tržišna vrijednost dionice Valamar Riviere u protekloj godini povećana je za 26 posto.

Ostvareni rast rezultat je velikih ulaganja u portfelj proteklih godina uključujući najveći investicijski ciklus od 906 milijuna kuna realiziran za sezonu 2017. godine, rasta potražnje za ponudom i uslugama više dodane vrijednosti, rasta direktne prodaje te uspješnog poslovanja poduzeća Imperiala d.d. koje je Valamar s AZ fondom preuzeo 2016. godine.

Valamar nastavlja s razvojem te će u 2018. godini uložiti 705 milijuna kuna. Ključne ovogodišnje investicije uključuju dovršetak Valamar Girandella Resorta u sklopu koje će Valamar otvoriti svoj prvi Kinderhotel 5*, uređenje dubrovačkog hotela Valamar Argosy, obnovu hotela Imperial na Rabu te nastavak investicija u kampove u Istri i na otoku Krku, sve u okviru strategije rasta kroz ulaganja unutar koje je dosada uloženo više od 4 milijarde kuna u hrvatski turizam.

Valamar Riviera prva je kompanija u Hrvatskoj koja svim zaposlenicima jamči minimalno neto primanje od 5.000 do 7.500 kuna. U 2018. godini rast plaća od 11,5 posto usmjeren je poglavito prema ključnim zanimanjima u turizmu te Valamar samo u ovoj godini preko 20 milijuna kuna ulaže u povećanje primanja djelatnika. Ujedno, u sezoni 2018. godini Valamar nastavlja ulaganja u podizanje kvalitete smještaja sezonskih radnika otvaranjem četvrtog hotela za zaposlenike na dvije nove lokacije u Poreču, nakon što je u 2017. godini otvorio Kuće Valamar u Rapcu i na otoku Krku.

– Rezultati poslovanja 2017. godine nastavak su uspješne realizacije ciljeva koje smo postavili u strategiji poslovanja do 2020. koji uključuju ostvarenje dvoznamenkastog rasta rezultata i vrijednosti poduzeća na održiv i društveno odgovoran način. Valamar kontinuirano ulaže u podizanje kvalitete proizvoda, u razvoj destinacija u kojima posluje te u poboljšanje plaća i uvjeta rada u turizmu. Hrvatski turizam ima tržišnu priliku rasta prema turizmu više platežne moći, dodane vrijednosti i kvalitetnih radnih mjesta. U Valamaru nastavljamo s ulaganjima, ove godine otvorit ćemo 600 novih radnih mjesta te posebni fokus staviti na daljnja poboljšanja primanja i razvoj djelatnika – istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

U veljači 2018. godine Centar za restrukturiranje i prodaju je prihvatio ponudu Valamara za kupnju 55,48 posto temeljnog kapitala Hoteli Makarska d.d. U akviziciju Hotela Makarska d.d. Valamar Riviera ulazi u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima s kojima je 2016. godine zajednički realizirana akvizicija većinskog udjela u Imperialu d.d. na otoku Rabu.

Prema prijedlogu Nadzornog odbora, ostvarena neto dobit 2017. godine u iznosu od 232 milijuna kuna bit će raspoređena u zadržanu dobit, a Glavnoj skupštini predlaže se donošenje odluke o isplati dividende u svoti od 0,90 kuna po dionici, što je 12,5 posto više nego 2016. godine i u skladu je sa strateškim ciljem postizanja atraktivne i dugoročno održive dividende dioničarima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana