Aktualno

USPJEŠNA 2017. Valamar ostvario 1,84 milijardi kuna prihoda

USPJEŠNA 2017. Valamar ostvario 1,84 milijardi kuna prihoda
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema revidiranom godišnjem izvješću poslovanja za 2017. godinu, najveća turistička tvrtka u Hrvatskoj Valamar Riviera ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 1,84 milijardi kuna što je za 17 posto više nego u 2016. godini.

Rast prihoda prvenstveno je vezan za rast noćenja od 20 posto i povećanje prosječne cijene od 6,4 posto. Ostvaren je snažan rast operativne dobiti (prilagođena EBITDA) od 20 posto na razinu od 623 milijuna kuna uz povećanje operativne efikasnosti i ostvarenje prilagođene EBITDA marže od 35 posto. Tržišna vrijednost dionice Valamar Riviere u protekloj godini povećana je za 26 posto.

Ostvareni rast rezultat je velikih ulaganja u portfelj proteklih godina uključujući najveći investicijski ciklus od 906 milijuna kuna realiziran za sezonu 2017. godine, rasta potražnje za ponudom i uslugama više dodane vrijednosti, rasta direktne prodaje te uspješnog poslovanja poduzeća Imperiala d.d. koje je Valamar s AZ fondom preuzeo 2016. godine.

Valamar nastavlja s razvojem te će u 2018. godini uložiti 705 milijuna kuna. Ključne ovogodišnje investicije uključuju dovršetak Valamar Girandella Resorta u sklopu koje će Valamar otvoriti svoj prvi Kinderhotel 5*, uređenje dubrovačkog hotela Valamar Argosy, obnovu hotela Imperial na Rabu te nastavak investicija u kampove u Istri i na otoku Krku, sve u okviru strategije rasta kroz ulaganja unutar koje je dosada uloženo više od 4 milijarde kuna u hrvatski turizam.

Valamar Riviera prva je kompanija u Hrvatskoj koja svim zaposlenicima jamči minimalno neto primanje od 5.000 do 7.500 kuna. U 2018. godini rast plaća od 11,5 posto usmjeren je poglavito prema ključnim zanimanjima u turizmu te Valamar samo u ovoj godini preko 20 milijuna kuna ulaže u povećanje primanja djelatnika. Ujedno, u sezoni 2018. godini Valamar nastavlja ulaganja u podizanje kvalitete smještaja sezonskih radnika otvaranjem četvrtog hotela za zaposlenike na dvije nove lokacije u Poreču, nakon što je u 2017. godini otvorio Kuće Valamar u Rapcu i na otoku Krku.

– Rezultati poslovanja 2017. godine nastavak su uspješne realizacije ciljeva koje smo postavili u strategiji poslovanja do 2020. koji uključuju ostvarenje dvoznamenkastog rasta rezultata i vrijednosti poduzeća na održiv i društveno odgovoran način. Valamar kontinuirano ulaže u podizanje kvalitete proizvoda, u razvoj destinacija u kojima posluje te u poboljšanje plaća i uvjeta rada u turizmu. Hrvatski turizam ima tržišnu priliku rasta prema turizmu više platežne moći, dodane vrijednosti i kvalitetnih radnih mjesta. U Valamaru nastavljamo s ulaganjima, ove godine otvorit ćemo 600 novih radnih mjesta te posebni fokus staviti na daljnja poboljšanja primanja i razvoj djelatnika – istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere.

U veljači 2018. godine Centar za restrukturiranje i prodaju je prihvatio ponudu Valamara za kupnju 55,48 posto temeljnog kapitala Hoteli Makarska d.d. U akviziciju Hotela Makarska d.d. Valamar Riviera ulazi u partnerstvu s AZ obveznim mirovinskim fondovima s kojima je 2016. godine zajednički realizirana akvizicija većinskog udjela u Imperialu d.d. na otoku Rabu.

Prema prijedlogu Nadzornog odbora, ostvarena neto dobit 2017. godine u iznosu od 232 milijuna kuna bit će raspoređena u zadržanu dobit, a Glavnoj skupštini predlaže se donošenje odluke o isplati dividende u svoti od 0,90 kuna po dionici, što je 12,5 posto više nego 2016. godine i u skladu je sa strateškim ciljem postizanja atraktivne i dugoročno održive dividende dioničarima.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist