Crna kronika

USLIJED NEVREMENA Četiri nasukavanja, jedan brodolom, svi spašeni…

USLIJED NEVREMENA Četiri nasukavanja, jedan brodolom, svi spašeni…

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je o nizu spasilačkih akcija koje su lučke kapetanije uzduž Jadranske obale morale izvesti uslijed jučerašnjeg nevremena.

Sve skupa MRCC Rijeka zabilježio je preko 120 poziva pogibelji, a koordiniralo se 50 spasilačkih akcija u kojima je spašeno 65 osoba. kad je riječ o Lučkoj kapetaniji Dubrovnik, ističu se tri akcije spašavanja tijekom utorka 14. kolovoza.

U 13.50 sati posredstvom ORP Dubrovnik radio službenici MRCC Rijeka stupaju u komunikaciju sa privatnom brodicom dužine 10 metara na kojoj je boravilo 5 osoba, a koji su se nasukali se na otoku Lastovo u uvali Sapun. O tome je obaviještena LK Dubrovnik, čiji službenici su po dolasku na poziciju nasukavanja povratno javili u MRCC Rijeka da su u istoj uvali nasukana još dva plovila te se odmah koordiniralo spašavanje plovila i posada, od kojih nitko nije ozlijeđen te nije zabilježeno onečišćenje mora.

U 14.04 sati državljanka Republike Njemačke panično je javila u MRCC Rijeka da su kao peteročlana posada sa malom brodicom plovili iz Dubrovnika za Korčulu, kada ih je jako nevrijeme nasukalo na plažu, ali nije znala poziciju, o čemu je izviještena LK Dubrovnik, LI Korčula i LI Komiža. Budući da su svi prošli bez ozljeda, iz MRCC Rijeka im je savjetovano da ostanu na plaži do smirivanja nevremena, a u suradnji sa službom 112 pomoću signala mobilnog uređaja dojaviteljice utvrđena je točna lokacija brodolomaca na sjevernoj strani otoka Korčule, kamo ih je, po smirivanju nevremena, preuzeo iznajmljivač brodice te ih prevezao na sigurno, dok je za nasukanu brodicu organizirano odsukavanje nakon osiguranja od potonuća, budući da su na trupu ustanovljena oštećenja.

U 17.05 sati talijanski nautičar javio je da su u blizini Korčule pronašli prevrnuto plovilo i dvije osobe u moru te su dvoje neozlijeđenih brodolomaca izvukli iz mora na svoje plovilo i prevezli ih u Korčulu. Prema podacima LK Dubrovnik, prevrnuto plovilo, brodica ‘Prosecco’ je poda talijanskom zastavom, a u akciju izvlačenja havariranog plovila angažirana je tvrtka specijalizirana za pružanje komercijalnih usluga spašavanja plovila i osoba na moru, koji su izvukli, odteglili i zbrinuli talijansku brodicu.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist