Grad

Do Uskrsa se otvara palijativna skrb, u bolnici i delux apartmani

Projekt palijativne skrbi koji je počeo prije nekoliko godina još nije zaživio. No, ako je suditi prema posljednjim najavama iz dubrovačke Opće bolnice, sve će biti okončano u nepunih mjesec dana.

Račun bez krčmara
– Projekt palijativne skrbi je dobar projekt ranije uprave. Oni su to uredili dosta dobro, međutim bio je ipak jedan mali nedostatak – falili su papiri. Nije bolnica bila registrirana ni u Ministarstvu ni na sudu da to uopće može raditi – kaže nam sanacijski upravitelj dubrovačke bolnice Ferri Certić te dodaje kako je trenutno u postupku na Trgovačkom sudu novi statut bolnice.
– Očekujem da je sve gotovo kroz ovaj tjedan, nakon toga ide prijava Ministarstvu i za Uskrs očekujem da će to sve proraditi. Bez obzira kakve ću probleme imati s financiranjem, hoće li mi se to plaćati ili ne, ja ću to otvoriti – odrješit je Certić.
Iako je u početku bilo najavljeno ukupno 60 kreveta palijativne skrbi, čini se kako će ta brojka biti upola manja.
– Morat ćemo imati jasne kriterije po smjernicama za palijativnu skrb koji su to bolesnici i oni će tu moći ostati određeno vrijeme. To će raditi specijalist internist i onkolog koji će pregledavati dokumente i davati svoj potpis da bi netko uopće ušao na palijativnu skrb. Na tom dijelu ćemo premjestiti i onkološku dnevnu bolnicu, a ovaj drugi dio, tih drugih 30 kreveta će najvjerojatnije ići na tržište – kaže Certić te pojašnjava kako će se tu, ako bude zakonske mogućnosti, raditi ‘apartmani’ koji bi financirali palijativu.

Dan – 200 eura
-Tih pet – šest soba ćemo moći afitavati ako bude netko htio doći tu, dan će mu biti 1000 – 1500 kuna. Mi moramo raditi takve kalkulacije jer država više jednostavno nema novaca.
– Ako recimo neki stranac dođe kod nas na operativni zahvat i postoperativno želi biti sam, njegovo osiguranje mu može pokriti te troškove ako želi biti sam u sobi – kaže Certić te na naš upit potvrđuje kako će to biti svojevrsni ‘delux’ smeštaj.
– Tu će biti tih par soba, kompletna palijativna skrb, dio produženog liječenja i dnevna onkološka bolnica – kaže sanacijski upravitelj dubrovačke opće bolnice, a na naš upit o tome hoće li zaživjeti preostalih 30 kreveta po modelu ‘privatnog plaćanja’ kaža:
– 30 kreveta je ugovoreno s HZZO-om i to je ono što moramo. Za ovaj preostali dio nitko mi ne može diktirati što napraviti. Doduše, ima prostora za takve dogovore, fizičkog prostora mi imamo. Dubrovačka opća bolnica je jedina u Hrvatskoj koja nema takvih problema, ali vidjet ćemo u hodu – zaključuje Certić.
Zajednički projekt
Krevet 700 kuna dnevno
Podsjetimo, projekt palijativne skrbi investicija je vrijedna 10,6 milijuna kuna, a novac za izgradnju i opremanje tog odjela na četvrtom katu bolnice zajednički su financirali OB Dubrovnik i županija Dubrovačko – neretvanska sa 4,2 milijuna, Zaklada Blaga djela sa 4 milijuna, grad Dubrovnik sa 2 milijuna i dubrovačka Biskupija sa 400 tisuća kuna. Prema procjenama jedan dan na takvom odjelu košta između 600 do 700 kuna.

Sad među najboljima
Dabogda te liječili u dubrovačkoj bolnici

Nakon što je nedavno predstavljen tzv. Masterplan hrvatskih bolnica, zbog svoje prvenstveno zemljopisne specifičnosti dubrovačka bolnica nije spajana s drugim bolnicama. Ipak, stare boljke i dalje stoje nerazriješene.
– Dubrovačka bolnica ne može funkcionirati na principu na kojem dosada radi. Pazite doktor opće prakse ne može pacijentu skinuti konac nakon operacije pa onda čovjek mora iz Metkovića dolaziti u bolnicu samo zbog jednog končića. To sve košta, sve je na jadnim bolnicama, a mi imamo od HZZO-a isti budžet kao što smo imali 2002. godine. Tih 10.5 milijuna kuna nije dovoljno i ne možemo normalno funkcionirati bez 14 milijuna kuna – zaključuje Certić.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

PROJEKT ‘POŠTUJMO GRAD’ Franković pozvao turističke vodiče na suradnju

Dulist

Orašac sljedeće godine dobiva sportsku dvoranu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija