Grad

Do Uskrsa se otvara palijativna skrb, u bolnici i delux apartmani

Do Uskrsa se otvara palijativna skrb, u bolnici i delux apartmani

Projekt palijativne skrbi koji je počeo prije nekoliko godina još nije zaživio. No, ako je suditi prema posljednjim najavama iz dubrovačke Opće bolnice, sve će biti okončano u nepunih mjesec dana.

Račun bez krčmara
– Projekt palijativne skrbi je dobar projekt ranije uprave. Oni su to uredili dosta dobro, međutim bio je ipak jedan mali nedostatak – falili su papiri. Nije bolnica bila registrirana ni u Ministarstvu ni na sudu da to uopće može raditi – kaže nam sanacijski upravitelj dubrovačke bolnice Ferri Certić te dodaje kako je trenutno u postupku na Trgovačkom sudu novi statut bolnice.
– Očekujem da je sve gotovo kroz ovaj tjedan, nakon toga ide prijava Ministarstvu i za Uskrs očekujem da će to sve proraditi. Bez obzira kakve ću probleme imati s financiranjem, hoće li mi se to plaćati ili ne, ja ću to otvoriti – odrješit je Certić.
Iako je u početku bilo najavljeno ukupno 60 kreveta palijativne skrbi, čini se kako će ta brojka biti upola manja.
– Morat ćemo imati jasne kriterije po smjernicama za palijativnu skrb koji su to bolesnici i oni će tu moći ostati određeno vrijeme. To će raditi specijalist internist i onkolog koji će pregledavati dokumente i davati svoj potpis da bi netko uopće ušao na palijativnu skrb. Na tom dijelu ćemo premjestiti i onkološku dnevnu bolnicu, a ovaj drugi dio, tih drugih 30 kreveta će najvjerojatnije ići na tržište – kaže Certić te pojašnjava kako će se tu, ako bude zakonske mogućnosti, raditi ‘apartmani’ koji bi financirali palijativu.

Dan – 200 eura
-Tih pet – šest soba ćemo moći afitavati ako bude netko htio doći tu, dan će mu biti 1000 – 1500 kuna. Mi moramo raditi takve kalkulacije jer država više jednostavno nema novaca.
– Ako recimo neki stranac dođe kod nas na operativni zahvat i postoperativno želi biti sam, njegovo osiguranje mu može pokriti te troškove ako želi biti sam u sobi – kaže Certić te na naš upit potvrđuje kako će to biti svojevrsni ‘delux’ smeštaj.
– Tu će biti tih par soba, kompletna palijativna skrb, dio produženog liječenja i dnevna onkološka bolnica – kaže sanacijski upravitelj dubrovačke opće bolnice, a na naš upit o tome hoće li zaživjeti preostalih 30 kreveta po modelu ‘privatnog plaćanja’ kaža:
– 30 kreveta je ugovoreno s HZZO-om i to je ono što moramo. Za ovaj preostali dio nitko mi ne može diktirati što napraviti. Doduše, ima prostora za takve dogovore, fizičkog prostora mi imamo. Dubrovačka opća bolnica je jedina u Hrvatskoj koja nema takvih problema, ali vidjet ćemo u hodu – zaključuje Certić.
Zajednički projekt
Krevet 700 kuna dnevno
Podsjetimo, projekt palijativne skrbi investicija je vrijedna 10,6 milijuna kuna, a novac za izgradnju i opremanje tog odjela na četvrtom katu bolnice zajednički su financirali OB Dubrovnik i županija Dubrovačko – neretvanska sa 4,2 milijuna, Zaklada Blaga djela sa 4 milijuna, grad Dubrovnik sa 2 milijuna i dubrovačka Biskupija sa 400 tisuća kuna. Prema procjenama jedan dan na takvom odjelu košta između 600 do 700 kuna.

Sad među najboljima
Dabogda te liječili u dubrovačkoj bolnici

Nakon što je nedavno predstavljen tzv. Masterplan hrvatskih bolnica, zbog svoje prvenstveno zemljopisne specifičnosti dubrovačka bolnica nije spajana s drugim bolnicama. Ipak, stare boljke i dalje stoje nerazriješene.
– Dubrovačka bolnica ne može funkcionirati na principu na kojem dosada radi. Pazite doktor opće prakse ne može pacijentu skinuti konac nakon operacije pa onda čovjek mora iz Metkovića dolaziti u bolnicu samo zbog jednog končića. To sve košta, sve je na jadnim bolnicama, a mi imamo od HZZO-a isti budžet kao što smo imali 2002. godine. Tih 10.5 milijuna kuna nije dovoljno i ne možemo normalno funkcionirati bez 14 milijuna kuna – zaključuje Certić.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist