Aktualno

USKRS U PRIMORJU Trag starih običaja i gastronomije vodi u Gornja sela

Tradicionalna manifestacija Uskrs u Primorju ove godine na još više lokacija donosi najbogatiji program dosad – od prezentacija autohtonih proizvoda, upoznavanja sa starim zanatima, radionica i degustacija specijaliteta do utrke i glazbenog programa.

Započinje vikend pred Uskrs, u subotu 13. travnja na Lokvi u Mrčevu utrkom i raznovrsnim programom, a nastavlja se u nedjelju 14. travnja programom Cvjetnica na Osojniku. Na Mali Uskrs. 28. travnja, na Gromači će se održati glavni dio događanja – gostovanja kulturno-umjetničkih skupina iz naše regije i susjednih zemalja. Građanima i posjetiteljima na raspolaganju je posebna besplatna autobusna linija tijekom sva tri dana trajanja programa, kao i posebna gastronomska ponuda u četiri seoska domaćinstva.

Međunarodna folklorna manifestacija u organizaciji udruge ‘Dubrovački primorski svatovi’ ove godine se odvija deseti put i prerasla je u turističku atrakciju. Svojim nastupima i prezentacijom običaja sudjelovat će brojna kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Sudjeluju Dubrovački trombunjeri, Limena glazba Zaton, FA ‘LINĐO’ iz Dubrovnika, KUD Sc. Ilija – Kljaci iz Drniša, KUD Zvona Zagore Mirlović iz Šibenika, KUD Sv. Jurj s Osojnika, HKUD fra. Petar Bakula iz Posušja, KUD ‘Stjepan Radić’ iz Pridvorja, HKUD Čapljina iz Čapljine i domaćini udruga ‘Dubrovački primorski svatovi’.

Posjetitelji će imati prigodu isprobati ‘penganje’ jaja, starinsku vještinu ukrašavanja uskršnjih jaja vrućim voskom, pletenje pomica, kao i upoznati običaje Primorske svadbe u izvedbi Udruge Primorski svatovi. Običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi.

Uz folklornu manifestaciju organizirat će se i raznovrsna događanja, od degustacija posebnih gastronomskih ponuda u seoskim domaćinstvima, Dani otvorenih vrata starih zanata, nastup Klape Ragusavecchia, utrke Triathlon Kluba Dubrovnik te prigodne prodaje autohtonih domaćih proizvoda uz sajam cvijeća. Posebno se ističu seoske igre na Osojniku u tri skupine, za muškarce, žene i djecu do 15 godina. Nagrade za najuspješnije su pečeno janje i poklon paketi.

Tradicionalna manifestacija ‘Uskrs u Primorju’ za cilj ima oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela, očuvanje lokalnog identiteta, tradicije i običaja, kao i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika. Ovo ruralno područje je svega par kilometara udaljeno od središta grada i ima snažan agroturistički potencijal. Prilika je to za prezentaciju raznolikosti i kulturne baštine, kroz zabavu, gastronomiju i aktivan boravak u prirodi.

Građanima i posjetiteljima i ove godine na raspolaganju je posebna besplatna autobusna linija JGP Libertas Dubrovnik. Sve linije zaustavit će se na stanici kod Tommyja u Gružu, ispred RK Srđ, u Komolcu i u Mokošici. Prometovanje linija pratit će programski sadržaj: u subotu 13. travnja, polazak u 10.15 prema Mrčevu, povratak u 13.00, u nedjelju 14. travnja polasci prema Osojniku u 8 i 13.30 sati te povratak u 12.30 i 17.30 sati, u nedjelju 28. travnja polazak prema Gromači u 15.15, povratak u 18.30.

Program možete pogledati ovdje.

Pročitajte još

HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA Nijedan radni dan nije ‘tipičan’, bitno je ostati ‘hladne glave’

Leona Rašica

KONGO, RUGLO U SRCU GRADA Smeće, smrad, štakori, pijani beskućnik i zgroženi turisti

Iva Dedo

MALO IM JE MJESTA Taksisti u Gružu stajalište ‘proširili’ i na autobusnu stanicu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija