Koronavirus u Hrvatskoj

USKRS U DOBA COVID-19 Najveći kršćanski blagdan izgledat će znatno drugačije

Bez vjernika, bez pranja nogu i procesije – uredba je to Svete Stolice o slavljenju najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, u vrijeme pandemije koronavirusa COVID-19.

– Vjernici će biti informirani o terminama rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos – piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente, a prenosi ju HRT. Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi.

U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti oboljeli i umrli, a bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem. Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi. Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi. Uredba daje preporuke za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja. Objavljene su i zasebne uredbe patrijaršija Istočnih katoličkih Crkvi. Sva krštenja planirana za Uskrs moraju se odgoditi, navela je Kongregacija za Istočne Crkve.

Više potražite ovdje.

Pročitajte još

‘KAO POŽAR’ Alemka Markotić o proboju koronavisusa u staračke domove

Dulist

IZRADA VIZIRA Pandemija dokazala da smo najsolidarniji kad je najteže

Dulist.hr

Nacionalni stožer donio odluku, otvaraju se tržnice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija