Koronavirus u Hrvatskoj

USKRS U DOBA COVID-19 Najveći kršćanski blagdan izgledat će znatno drugačije

USKRS U DOBA COVID-19 Najveći kršćanski blagdan izgledat će znatno drugačije

Bez vjernika, bez pranja nogu i procesije – uredba je to Svete Stolice o slavljenju najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, u vrijeme pandemije koronavirusa COVID-19.

– Vjernici će biti informirani o terminama rituala i molit će u svojim domovima, ako su u mogućnosti pratiti izravni prijenos – piše u uredbi Kongregacije za božansko štovanje i sakramente, a prenosi ju HRT. Na Veliki četvrtak izostavljeno je pranje nogu, kao i procesija na kraju mise koju će predvoditi svećenici na prikladnom mjestu bez vjernika, stoji u uredbi.

U molitvi na Veliki petak će biti spomenuti oboljeli i umrli, a bit će ograničeno i štovanje Križa poljupcem. Povorke poput Križnog puta koji se obično slavi u Rimu u nazočnosti Pape, biskupi mogu odgoditi. Tradicionalna krsna misa kada se blagoslovi sveto ulje koje se tijekom godine koristi za krštenja također se može odgoditi. Uredba daje preporuke za proslave koje će se odvijati od 5. do 11. travnja. Objavljene su i zasebne uredbe patrijaršija Istočnih katoličkih Crkvi. Sva krštenja planirana za Uskrs moraju se odgoditi, navela je Kongregacija za Istočne Crkve.

Više potražite ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist