Koronavirus u HrvatskojUrednički izbor

Preminuo 85-godišnji pacijent, 62 osobe oboljele od koronavirusa

Preminuo 85-godišnji pacijent, 62 osobe oboljele od koronavirusa

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije u 12.30 sati objavljuje najnovije informacije o broju oboljelih od koronavirusa. Prema jučerašnjim podatcima, ukupno je u našoj županiji 59 oboljelih, od čega ih je 15 hospitalizirano u OB Dubrovnik. Već ranije su tri pacijenta na respiratoru transportirana za KBC Split, a tijekom jučerašnjeg dana dva su pacijenta prevezena u KBC Split, odnosno u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Više informacija doznajte u 12.30 sati uz DuList.

Tekstualni prijenos: 

Župan Nikola Dobroslavić izvijestio je kako do danas imamo 62 pozitivna bolesnika, a imamo i prvu osobu preminulu od koronavirusa. Izrazio je sućut obitelji preminuloga, baš kao i načelnik Stožera Joško Cebalo.

– Izgubili smo borbu za život 85-godišnjeg pacijenta koji je primljen oko ponoći s petka na subotu. On je bio teškog općeg stanja od prije – rekao je dr. Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik te nadodao kako u dubrovačkoj bolnici nema novog zaraženog medicinskog osoblja. I dalje je pozitivan jedan liječnik i jedna medicinska sestra. U samoizolaciji je 6 liječnika, 11 medicinskih sestara i dva nemedicinska djelatnika. Istaknuo je kako se sukladno smjernicama svi planirani i neophodni pregledi te terapije odvijaju regularno uključujući i one za onkološke bolesnike.

Kako je izvijestio Joško Cebalo, dosad je obavljeno 502 testiranja, 62 su pozitivna rezultata, a jedan se nalaz još čeka. Hospitalizirano je 14 osoba, osam ih je u bolnici, s tim da je jedna osoba u Jedinici intenzivnog liječenja, a šest ih je u Studentskom domu. Četiri pacijenata prebačena su u KBC Split, a jedna je u Zagrebu jer je riječ o transplatiranom pacijentu.

– Od jučer je Studentski dom stavljen u funkciju kao sekundarni objekt OB Dubrovnik. Trenutno je tamo šest osoba. 250 kreveta je pripremljeno. Sutra ili prekosutra očekujemo isporuku još 200 kreveta koje su zajednički nabavile Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik – rekao je Cebalo.

Mato Lakić, ravnatelj ZZJZ-a, istaknuo je kako imamo 12 novih oboljelih jučer i danas. Jedna osoba je zdravstveni djelatnik, dvije obitelji imaju po dva novozaražena člana, jedna osoba je iz Konavala kao moguća veza sa Zračnom lukom, jednoj se osobi zarazila djevojka, a tu je i bračni par iz Dubrovnika te osoba iz Ploča. Nažalost, imamo i preminulu osobu za koju je u tijeku istraživanje. Što se tiče oboljelih podjednako je muških i ženskih osoba, a prosječna dob je 52 godine.

– Jedna naša nemedicinska djelatnica je zaražena, kontaktirala je tek s jednom zdravstvenom radnicom koja ne radi u timovima. Dobrog je stanja – rekao je Luka Lulić iz Zavoda za hitnu medicinu.

Ima li na području Mokošice zaraženih, bilo je pitanje novinara.

– Dosad nismo govorili o naseljima već o gradu Dubrovniku – rekao je tek Mato Lakić i napomenuo kako dezinfekciju ako je posrijedi privatan prostor u kojem je boravila osoba zaražena COVID-19 rade ukućani ili mogu nazvati tvrtku koja se bavi tom vrstom djelatnosti.

Punkt u Platu, bilo je iduće pitanje.

– Počeli smo pojačano raditi. Ako vidimo da je punkt neophodan, prvenstveno tijekom radnog vremena trgovina, pojačano ćemo djelovati u to vrijeme – rekao je načelnik PU Ivan Pavličević. Također, Pavličević je apelirao da se grupiranja uoči uskršnjih blagdana ne događaju. Mali broj osoba nije problem.

– Zatražili smo upit možemo li transport pacijenata u Split vršiti helikopterskom službom. Prema informacijama koje smo dobili, moraju se dodatno opremiti kako bi transport bio siguran. Očekujemo da ćemo to moći raditi u narednom vremenu – odgovorio je Joško Cebalo na pitanje o prijevozu pacijenata helikopterima.

 

 

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

[SPECIJAL] U podcastu ‘S Barbarom’ Krešimir Macan prognozira izborne rezultate. Jesu li 63 mandata nedostižna HDZ-u?

Barbara Đurasović

[FOTO] POZNATA HRVATSKA LICA U ŽUPI Otvoren Studio Marcela u Sheratonu

Dulist