Koronavirus u Hrvatskoj

U Županiji nema novih slučajeva koronavirusa, jedna ženska osoba ozdravila!

U Županiji nema novih slučajeva koronavirusa, jedna ženska osoba ozdravila!

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji danas još uvijek imamo 26 pozitivnih kao i jučer, a čekamo određeni broj uzoraka poslanih u Zagreb. Građani se dobro pridržavaju propisanih mjera, na tome ih zahvaljujem. Nažalost, zabilježili smo jedno kršenje samoizolacije, a ostali građani daju svoj doprinos. Moramo biti svjesni da se nalazimo u situaciji u kojoj je najangažiranije i najizloženije medicinsko osoblje, a pomoći im možemo samo pridržavanjem mjera i uputa. Situacija je stabilna i dobra, ali ipak i ozbiljna te moramo biti i oprezni – rekao je to župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite DNŽ.

Načelnik Stožera Joško Cebalo rekao je kako je do danas prema Zagrebu poslano 189 uzoraka na analizu te da se čekaju nalazi za 24 uzorka.

-Sedam osoba još uvijek je hospitalizirano, 19 zaraženih je u samoizolaciji, u karanteni su i dalje četiri osobe – rekao je Cebalo.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić  podijelio je dobru vijest da je na području Županije jučer zabilježen i prvi slučaj ozdravljenja od koronavirusa. Naime, ozdravila je jedna ženska osoba koja je bila četvrta hospitalizirana. Zadnja tri dana nije imala simptome.

-U ovom trenutku u OB Dubrovnik dosad se nalazi 7 hospitaliziranih pacijenata s dokazanim COVID 9. Imamo još nekoliko pacijenata koji su izolaciji i čekaju nalaze, imat ćemo ih tijekom dana. Nije bilo novih slučajeva među medicinskim djelatnicima – rekao je također Bekić.

Ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je kako su obrađeni i kontakti novozaraženih od proteklog četvrtka.

-Obradili smo 234 kontakta od samog početka. Nama je prioritet da ne dođe do grupiranja u zdravstvenim ustanovama i u ostalim mjestima gdje imamo veći broj starijih ljudi i lošijeg zdravstvenog stanja – naglasio je Lakić.

Načelnik PU DN Ivan Pavličević rekao je da se sve odluke koje su donesene, provode se.

-Nismo zabilježili veće kršenje odluka. Na području PU DN na punktovima je zatečeno samo 14 građana koji nisu imali valjane propusnice – naglasio je Pavličević. Istaknuo je da nije bilo slučajeva krivotvorenja propusnica. Imali su i nekoliko upita građana po pitanju rada trgovina s građevinskim materijalom.

-Trgovine građevinskog materijala su izuzete iz zabrane, uz uvjet da se radi o maloprodaji i prethodnoj telefonskoj narudžbi – rekao je Pavličević.

Na novinarski upit o tome je li policija zaprimila prijave građana vezano za osobe koje iskorištavaju ovu situaciju te se lažno predstavljaju kao predstavnici Crvenog križa, načelnik Pavličević odgovorio je kako nisu, ali je pozvao građane da, ukoliko imaju informacije o takvim osobama, to prijave policiji.

Na upit o tome je li točna informacija da je jedna zaposlenica Zračne luke Dubrovnik zaražena koronavirusom upućena na kućnu samoizolaciju, a nema adekvatne uvjete sa svojim ukućanima da bi od njih bila odvojena, u smislu dodatnog sanitarnog čvora i kuhinje, ravnatelj Marijo Bekić dogovorio je kako mu ta informacija nije poznata, iako se o njoj u javnosti govori.

-Postupak je takav da se hospitaliziraju osobe za koje kolege procjene da imaju indikacije za bolničko liječenje, osobe s minimalnim simptomima idu na kućnu njegu. Ako je riječ o malom broju pacijenata ( do četvero), mi imamo prostor u bolnici za smještaj. Da je do mene došla informacija da ta žena nema adekvatne uvjete za samoizolaciju, svakako bih hospitalizirao takvu osobu. Imamo u pripremi Hotel Sumratin koji možemo danas otvoriti, ali smo prednost, s obzirom na veličinu smještaja, dali Studentskom domu koji će u funkciji biti od ponedjeljka. Ali, ako bude osoba koje ne mogu adekvatno ići u samoizolaciju u svojoj kući, mi smo ispraznili dva kata Opće bolnice Dubrovnik. Molim građane da mi prijave ako imaju problema s ovime – rekao je Bekić.

Inače, apelirao je ravnatelj Bekić, za sve pacijente koji su vraćeni kući zbog blagih simptoma, zbog opterećenosti liječnika koji uzimaju uzorke i dežuraju na Zaraznom odjelu, da se pridržavaju onog vremena od 10 do 13 sati kada se uzorci na ovome odjelu uzimaju svaki dan.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić prokomentirao je da se osobe koje su vraćene kući mogu ponovno javiti dežurnom epidemiologu, ako imaju problema s uvjetima samoizolacije, kako bi se utvrdilo o čemu se radi o konkretnom slučaju.

Na pitanje o ponavljanju testova, dr. Lakić je istaknuo kako ponavljanje ovisi o kliničkom stanju pacijenta.

-Ako je klinička slika pacijenta blažeg oblika, nema potrebe za ponovnim testiranje. A, ako je pacijent teškog općeg stanja, a test je negativan, može ga se ponoviti da bi se potvrdilo radi li se o koronavirusu – rekao je Lakić.

Na upit hoće li se i u Dubrovniku otvoriti specijalizirane trgovine, prema Odluci Nacionalnog stožera koja danas stupa na snagu, načelnik Stožera Joško Cebalo istaknuo je kako će o svemu odlučiti kada vide Odluku stožera te će tada propisati koje će specijalizirane trgovine biti otvorene.

Ravnatelj Mato Lakić odgovorio je također i da se uzorci još uvijek šalju u  Zagreb, kako stalno kontaktiraju sa splitskim KBC – om te da će se nalazi slati u Split čim bude moguće jer je tako dvostruko brži transport.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist