DuList IN

Uskoro treće izdanje Festivala AKLAPELA

Uskoro treće izdanje Festivala AKLAPELA

Prošlo je godinu dana otkako je UNESCO zaštitio klapsku pjesmu kao nematerijalno kulturno dobro čovječanstva, pa je stoga ovo prigoda za najaviti 3. festival AKLAPELA koji upravo njeguje taj izvorni klapski izričaj.

Treće izdanje Festivala AKLAPELA održat će se na Mali Uskrs, točnije od 25.- 27. travnja 2014. i to koncertima 25. i 26. travnja u Kazalištu Marina Držića, odnosno u Kneževu dvoru ako nam proljeće bude naklonjeno, a u nedjelju, 27. travnja u Dominikanskom samostanu na rasporedu je koncert sakralne glazbe na poklon gradu. AKLAPELA je festival izvorne klapske pjesme koji je nastao 2011. godinu, festival koji po svim svojim karakteristikama pripada Dubrovniku kao najboljoj nacionalnoj i međunarodnoj pozornici.
 
Aklapela njeguje isključivo a capella višeglasnu klapsku izvedbu autohtonih napjeva, upravo onih i onakvih kojima je UNESCO u prosincu 2012. godine dodijelio status zaštićene nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Ove godine na AKLAPELI će nastupiti 12 klapa, a prema izboru umjetničkog voditelja festivala, maestra Joška Ćalete. Novost ovogodišnjeg festivala AKLAPELA je da će nam se po prvi put predstaviti jedna mješovita klapa, te klapa iz susjedne nam Bosne i Hercegovine pa ćemo tako u Dubrovniku imati prilike čuti 7 muških, 4 ženske te jednu mješovitu klapu koje su se proteklu godinu posebno istaknule svojim pjevanjem.

AKLAPELA će ove godine ugostiti ženske klape: Čuvite (Šolta), Drača (Mostar), FA Linđo (Dubrovnik), Kurjože (Split), muške klape: Kaše (Dubrovnik), Mriža (Split), Munita (Zadar), Pinguentum (Buzet), Praska (Podstrana), Subrenum (Župa dubrovačka), Vinčace (Novi Vinodolski) te mješovitu klapu Versi (Split).    

Nakon dubrovačke klape Kaše, koja je 2012. godine osvojila FDK Omiš, zadovoljstvo nam je ugostiti dobitnike Zlatnog štita (1. mjesto stručnog ocjenjivačkog suda FDK Omiš 2013. ) klapu Pinguentum iz Buzeta, koji su se već predstavili Dubrovniku na prvom izdanju Aklapele 2011. godine, te klapu Mriža iz Splita, dobitnike Zlatnog leuta (1. mjesto publike na FDK Omiš 2013.).      

AKLAPELA, festival naziva nastalog igrom riječi klapa i a cappella, je godišnji festival najvrijednijih klapskih ostvarenja kroz održavanje nekoliko a capella koncerata odabranih hrvatskih muških i ženskih klapa iz cijele Hrvatske ali i regije.

Namjera i koncept Festivala AKLAPELA je omogućavanje koncertnih izvedbi na način istovjetan ili blizak izvornom načinu stvaranja i izvođenja tradicionalne klapske pjesme, bez mogućnosti zvučne kulise ili glasovne korekcije uz pomoć svemoguće elektronike. Odabirom ovih klapa pokrilo se sedam prepoznatljivih područja oblikovanih i određenih bogatim naslijeđem te aktivnošću najistaknutijih klapskih autora (kompozitora i obrađivača) kao i samim pjevanjem pojedinih klapa.

AKLAPELA se održava u tjednu po Uskrsu, za Mali Uskrs, u vrijeme buđenja i novih početaka. Klape su nakon Korizme odmorne i željne pjesme te imaju dovoljno vremena uvježbati program, a smještanjem Festivala AKLAPELA u predsezonu uklapa se u nastojanje i strategiju destinacije produživanja turističke sezone. Želje i plan organizatora je festival AKLAPELA i u nadolazećim godinama smjestiti u tjedan po Uskrsu.

Festival nema natjecateljski karakter, a srž projekta je  predstavljanje najboljih te druženje autora, izvođača i voditelja s publikom. Ovo je autorski Festival agencije Dubrovnik PartneR pokrenut 2011. godine,  koja je ujedno i izvršni producent festivala AKLAPELA.
 

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist