Aktualno

Uskoro obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, pridružite se i vi

Uskoro obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti, pridružite se i vi

Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studeni, obilježava se i kao Dan Ujedinjenih naroda. Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 20. prosinca 2006. godine prihvatila Rezoluciju Ujedinjeni protiv dijabetesa, koja prepoznaje šećernu bolest kao “kroničnu, ozbiljnu i skupu bolest, povezanu s teškim komplikacijama čije posljedice ugrožavaju obitelji, države i cijeli svijet”.

Svjetski dan dijabetesa za razdoblje 2014. – 2016. godine obilježava se uz poruku odabranu od Međunarodne Dijabetičke Federacije kao “Zdrav život i dijabetes”. Odabrani slogan za ovu godinu je: Pravilnom prehranom zaustavimo epidemiju šećerne bolesti.

Već tradicionalno u našem Gradu kroz razne manifestacije obilježavamo ovaj dan, a s ciljem upozorenja naših sugrađana na opasnost od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti. Stoga, pridružite se:

– AKCIJI MJERENJA ŠEĆERA U KRVI I TLAKA ISPRED PALAČE SPONZA dana 13. studenog (petak) od 10 do 12 sati. Organizirat će se javno mjerenje šećera u krvi i tlaka za naše sugrađane i goste.

– ČLANOVI UDRUGE U SURADNJI S UČENICIMA OŠ MARINA GETALDIĆA ispred Luže i na Stradunu plavim balonima pravit će krugove i dijelit letke.

Plavi krug znak je jedinstva globalne dijabetičke zajednice kao odgovora na pandemiju šećerne bolesti. Naš izbor nije ne činiti ništa. U svijetu danas živi više od 250 milijuna osoba sa šećernom bolešću. Bez koordiniranog djelovanja u borbi protiv ove bolesti, tijekom sljedećih 20 godina očekuje se porast oboljelih na više od 380 milijuna.

I ove godine na našu inicjativu, uz pomoć Grada Dubrovnika, uključit će se dekorativna rasvjeta Straduna u plavoj boji u razdoblju od 12. do 14. studenog 2015. godine, čime ćemo se pridružiti mnogobrojnim gradovima u svijetu koji na ovaj način potiču građane na podizanje svjesnosti o opasnostima koje nosi dijabetes.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist