Aktualno

Uskoro meteorološki radar na Žarkovici

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u palači Ranjina predstavljen je 2,25 milijuna kuna vrijedan međunarodni  projekt ADRIARadNet.

Projekt su predstavili zamjenik župana Davorko Obuljen, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić, ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić i direktorica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

Dubrovačko-neretvanska županija jedan je od projektnih partnera u projektu ADRIARadNet – ADRIAtic integrated RADar based and web oriented information system NETwork. Radi se o projektu čijom će se realizacijom na dubrovačkom području postaviti meteorološki radar – prvi na hrvatskoj obali Jadrana koji će, nekoliko sati ranije, moći predvidjeti vrstu, količinu oborina i grmljavinske nepogode koje će pogoditi određeno područje.

Radarska meteorološka mreža u Hrvatskoj je uspostavljena prije četrdesetak godina, a meteorološkim radarima pokriven je samo kontinentalni dio zemlje, unatoč činjenici da je područje južne Hrvatske jedno od najdinamičnijih meteoroloških regija u Hrvatskoj. Područje Grada Dubrovnika i Općine Konavle, uz dolinu Neretve, posebno su ugrožena bujičnim poplavama. Realizacijom projekta ADRIARadNet pripadnici operativnih snaga zaštite i spašavanja s našega područja raspolagali bi tako podacima ključnim za preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih prilika. Sustav zaštite i spašavanja na jugu Hrvatske time je unaprijeđen, a ljudski životi, imovina, kulturna i prirodna baština znatno manje ugroženi.

Lokacija za postavljanje radara, Žarkovica, odabrana je na preporuku stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda koji na realizaciji ADRIARadNeta sudjeluju kao vanjski stručnjaci. Osim radara na Žarkovici na području središnjeg i južnog Jadrana postavit će se još tri meteorološka radara: dva u Italiji na području regija Marche i Abruzzo te u Albaniji na području grada Drače. Nakana Dubrovačko-neretvanske županije je radar na našem području, u dogovoru s Državnim hidrometeorološkim zavodom, učiniti dijelom buduće mreže radara, a podatke prikupljene sa svih radarskih mjesta, putem web platforme, dostupnim Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje i Stožeru zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt ADRIARadNet predstavljen je na 5. Konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa kada su objavljeni zaključci:
– ekstremni vremenski događaji i s njima povezane nesreće realnost su na našem području, a Dubrovačko-neretvanska županija spremna je u tom smislu i dalje jačati postojeće potencijale u vlastitom sustavu zaštite i spašavanja;
– projekt ADRIARadNet je Dubrovačko-neretvanskoj županiji pružio priliku ravnomjerno sudjelovati u razvoju i poboljšanju sustava zaštite i spašavanja na području jugoistočne Europe;
– Dubrovačko-neretvanska županija se mora i dalje, u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA, uključivati u programe prekogranične inicijative koji služe jačanju sustava zaštite i spašavanja.

Nositelj projekta je CETEMPS – Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili, ostali talijanski partneri su Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija, a albanski Minstarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš.

Uspješnom realizacijom projekta Dubrovačko-neretvanska županija dobiti oko 2,25 milijuna kuna iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći IPA ADRIATIC CBC 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta je preko 21 milijun kuna.

Pročitajte još

PUŠILI I PILI U ZRAKOPLOVU Pri slijetanju u Podgoricu privedeno 13 pomoraca, među njima i četiri Hrvata

Dulist

Od ponedjeljka ponovno prometuje i Libertasova linija 17 A

Dulist

Maturanti proslavili svoj dan bez većih izgreda, policija i vatrogasci intervenirali kod Pomorske škole

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija