Natrag
17.2.2019 03:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Uskoro glazbena predstava Šubertijada

25.3.2013 @ 22:52 Mia Njavro Kultura

Podijelite:

Dubrovačka udruga „Sve ostalo je glazba“ najavljuje premijeru glazbene predstave edukativnog karaktera pod naslovom Šubertijada.

Premijera će se održati u Saloči od zrcala u Dubrovniku u ponedjeljak, 8. travnja s početkom u 19.30 sati.

Šubertijada je drugi od niza scenskih kolaža, glazbenih predstava edukativnog karaktera, koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti čija je misija educirati publiku o klasičnoj glazbi te ju približiti široj publici.

Razbija se tako kanonska koncertna forma te se uvodi sudjelovanje solista u scenskim interpolacijama oko i unutar izvođenja kompozicija.
U Šubertijadi pijanistica odlazi u knjižnicu u potrazi za knjigom o sonatama Franza Petera Schuberta, kako bi produbila svoje znanje prije koncerta. U čitaonici susreće kolegu gitarista te kolegicu violonisticu. Nakon sitnih razmirica o važnosti pojedinih instrumenata, pod vodstvom knjižničarke odluče zaigrati Šubertijadu, zabavnu večer kakve je F. Shubert organizirao sa svojim prijateljima.

Pritom razotkrivaju život ovoga osebujnoga kompozitora te ulaze u Schubertov unutarnji svijet preko njegovih pjesama (lieda) dovodeći na scenu samoga Schuberta te njegove dvije bliske prijateljice, pijanisticu Theresu Grob i sopranisticu Annu Paulinu Milder.

U scenskome kolažu izvodi se I. stavak Sonate za violončelo i klavir u a-molu, D.821, Arpeggione, II. stavak Sonate za klavir u a-molu, D.784 te Impromptus br. 2 u Es-duru, D.899-2 Franza Schuberta. Knjižničarku utjelovljuje Frana Marija Vranković, Theresu Grob Ivana Jelača, Franza Petera Schubert Damjan Bučić te Annu Paulinu Milder Dora Kamber.

Što će se dogoditi kada se zateknu na istoj zabavi, pogledajte u ovoj glazbenoj predstavi edukativnoga karaktera.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana