Zanimljivosti

Upute hodočasnicima u Meku i Medinu

Svjetska zdravstvena organizacija objavila na svojim internetskim stranicama smjernice za savjetovanje o zaštiti od coronavirusa koji uzrokuje srednjeistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) hodočasnika u Meku i Medinu.

Većina ljudi zaraženih MERS-CoV ima tešku akutnu respiratornu bolest s visokom temperaturom, kašljem i zaduhom, a neki imaju i simptome blage respiratorne bolesti. Od travnja 2012. godine do danas je registriran 91 oboljeli u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Kataru, a s tog područja je bolest unesena i u Ujedinjene Arapske Emirate, Njemačku, Francusku, Italiju i Tunis.

Rizik od MERS-CoV infekcije za hodočasnike u ova područja se drži vrlo malim, ali se preporuča da se putnici i hodočasnici u ta područja ipak informiraju o ovoj infekciji, te savjetuju. Kako je većina oboljelih od MERS-CoV infekcije od ranije imala neku tešku kroničnu bolest (dijabetes, kronični bronhitis, kroničnu bubrežnu bolest, imunodeficijenciju i sl.), te bi takve putnike valjalo savjetovati da se u slučaju takvih oboljenja rizik od infekcije povećava.

Za vrijeme boravka u područjima s MERS-CoV infekcijom treba se pridržavati pravila osobne higijene:
– često perite ruke sapunom i vodom. Ako sapun i voda nisu dostupni upotrebljavajte vlažne maramice na bazi alkohola.
– pridržavajte se pravila uporabe sigurne hrane, poput izbjegavanja nedovoljno kuhanog mesa ili hrane pripremljene u neadekvatnim prostorima, pranje voća i povrća u provjerenoj vodi za piće i dr.,
– prilikom kašljanja i kihanja pokrijte nos i usta maramicom, te je bacite u smeće.
– izbjegavajte dodirivanje očiju, usta i nosa neopranim rukama.
– izbjegavajte bliski kontakt, kao što je ljubljenje, dijeljenje čaše, ili dijeljenje pribora za jelo s bolesnom osobom.      
– očistite i dezinficirajte predmete koji se često dodiruju kao što su igračke i kvake na vratima.
– izbjegavajte kontakte sa životinjama na farmama, domaćim i divljim životinjama.

Ukoliko bi putnici razvili simptome u tijeku hodočašća, a pogotovo visoku temperaturu, kašalj i znakove zaduhe trebaju:
– smanjiti kontakte s ostalima kako ih ne bi zarazili.
– pokriti nos i usta maramicom za jednokratnu uporabu dok kašlju i kišu i baciti ju u koš za smeće nakon uporabe ili kašljati u unutrašnju stranu lakta, a ne u dlan.
– obratiti se liječniku u pratnji ili lokalnoj zdravstvenoj službi.

Nakon povratka s hadža:
– savjetovati putnike da ukoliko u razdoblju od 2 tjedna po povratku razviju respiratornu bolest valja potražiti liječničku pomoć, te upoznati liječnika s putovanjem u područje s MERS-CoV infekcijom,
– osobe koje su u uskom kontaktu s putnikom ili hodočasnikom koji je dobio respiratornu bolest, a sami su se razboljeli od akutne febrilne respiratorne bolesti, moraju se javiti liječniku.

Upute Svjetske zdravstvene organizacije možete pronaći na slijedećoj adresi:http://www.who.int/ith/updates/20130725/en/index.html. Pročitajte i odgovore na česta pitanja u svezi MERS-Cov infekcije.

Pročitajte još

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Nediljko i mirno jutro uz njegove golubove

Dulist

IZLAZI NA IZBORE Ava Karabatić pokušat će ‘osvojiti’ X. izbornu jedinicu

Dulist

MOTIV IZ KORČULE Nova poštanska marka povodom 1600. obljetnice smrti svetog Jeronima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija