Zanimljivosti

Upute hodočasnicima u Meku i Medinu

Upute hodočasnicima u Meku i Medinu

Svjetska zdravstvena organizacija objavila na svojim internetskim stranicama smjernice za savjetovanje o zaštiti od coronavirusa koji uzrokuje srednjeistočni respiratorni sindrom (MERS-CoV) hodočasnika u Meku i Medinu.

Većina ljudi zaraženih MERS-CoV ima tešku akutnu respiratornu bolest s visokom temperaturom, kašljem i zaduhom, a neki imaju i simptome blage respiratorne bolesti. Od travnja 2012. godine do danas je registriran 91 oboljeli u Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Kataru, a s tog područja je bolest unesena i u Ujedinjene Arapske Emirate, Njemačku, Francusku, Italiju i Tunis.

Rizik od MERS-CoV infekcije za hodočasnike u ova područja se drži vrlo malim, ali se preporuča da se putnici i hodočasnici u ta područja ipak informiraju o ovoj infekciji, te savjetuju. Kako je većina oboljelih od MERS-CoV infekcije od ranije imala neku tešku kroničnu bolest (dijabetes, kronični bronhitis, kroničnu bubrežnu bolest, imunodeficijenciju i sl.), te bi takve putnike valjalo savjetovati da se u slučaju takvih oboljenja rizik od infekcije povećava.

Za vrijeme boravka u područjima s MERS-CoV infekcijom treba se pridržavati pravila osobne higijene:
– često perite ruke sapunom i vodom. Ako sapun i voda nisu dostupni upotrebljavajte vlažne maramice na bazi alkohola.
– pridržavajte se pravila uporabe sigurne hrane, poput izbjegavanja nedovoljno kuhanog mesa ili hrane pripremljene u neadekvatnim prostorima, pranje voća i povrća u provjerenoj vodi za piće i dr.,
– prilikom kašljanja i kihanja pokrijte nos i usta maramicom, te je bacite u smeće.
– izbjegavajte dodirivanje očiju, usta i nosa neopranim rukama.
– izbjegavajte bliski kontakt, kao što je ljubljenje, dijeljenje čaše, ili dijeljenje pribora za jelo s bolesnom osobom.      
– očistite i dezinficirajte predmete koji se često dodiruju kao što su igračke i kvake na vratima.
– izbjegavajte kontakte sa životinjama na farmama, domaćim i divljim životinjama.

Ukoliko bi putnici razvili simptome u tijeku hodočašća, a pogotovo visoku temperaturu, kašalj i znakove zaduhe trebaju:
– smanjiti kontakte s ostalima kako ih ne bi zarazili.
– pokriti nos i usta maramicom za jednokratnu uporabu dok kašlju i kišu i baciti ju u koš za smeće nakon uporabe ili kašljati u unutrašnju stranu lakta, a ne u dlan.
– obratiti se liječniku u pratnji ili lokalnoj zdravstvenoj službi.

Nakon povratka s hadža:
– savjetovati putnike da ukoliko u razdoblju od 2 tjedna po povratku razviju respiratornu bolest valja potražiti liječničku pomoć, te upoznati liječnika s putovanjem u područje s MERS-CoV infekcijom,
– osobe koje su u uskom kontaktu s putnikom ili hodočasnikom koji je dobio respiratornu bolest, a sami su se razboljeli od akutne febrilne respiratorne bolesti, moraju se javiti liječniku.

Upute Svjetske zdravstvene organizacije možete pronaći na slijedećoj adresi:http://www.who.int/ith/updates/20130725/en/index.html. Pročitajte i odgovore na česta pitanja u svezi MERS-Cov infekcije.

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist