Natrag
20.4.2019 14:33

facebook

twitter

google

rss

dulist

UPRAVA ZLZ ‘Zračna luka Franjo Tuđman u svakom je trenutku mogla i može primiti zrakoplov’

19.6.2017 @ 14:52 Dulist Aktualno

Podijelite:

Uprava Međunarodne zračne luke Zagreb oglasila se konačno o letu Croatie Airlines, koji zbog jake bure u noći sa 16. na 17. lipnja nije mogao sletjeti u Dubrovnik te je na kraju završio u Rimu.

Uprava tvrdi kako je ZL Franjo Tuđman otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata te da je tako bilo i sporne noći. Naime, podsjetimo, zrakoplov Croatia Airlinesa Airbus A320 na redovnom letu iz Zagreba prema Dubrovniku u petak na kraju je sletio u Rimu. Zrakoplov zbog jake bure nije mogao sletjeti u Dubrovnik pa je posada planirala povratak u Zagreb. Zračna luka Zagreb – Franjo Tuđman odbila je primiti zrakoplov uz obrazloženje da ‘nemaju dovoljno ljudi za prihvat zrakoplova’. Iz Croatia Airlinesa objasnili su kako su zrakoplov preusmjerili u Italiju jer iza 22 sata u Hrvatskoj nije bila otvorena ni jedna Zračna luka.

-Zračna luka Franjo Tuđman bila je otvorena i u noći sa 16. na 17. lipnja 2017. godine te je bila u mogućnosti prihvatiti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664, što pokazuju svi izvještaji i izjave koje smo prikupili vezano uz ovu situaciju. Zračna luka Franjo Tuđman nije zaprimila nikakav službeni zahtjev od strane operativnog centra Croatia Airlinesa za prihvat spomenutog zrakoplova. U 00:15 sati 17. lipnja dežurni je rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio poziv operatera u operativnom centru Croatia Airlinesa u kojem mu je postavljen upit o tome bi li bilo moguće da se zbog lošeg vremena u Dubrovniku zrakoplov Croatia Airlinesa vrati u Zagreb.

Na to je dežurni rukovoditelj prometa Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio kako je potreban broj osoblja za prihvat zrakoplova u Zračnoj luci Franjo Tuđman prisutan i da se zrakoplov može vratiti. Također, u tom je razgovoru operater Croatia Airlinesa pitao i može li se zrakoplov vratiti u Zagreb i samo s posadom oko 2 sata ujutro.
I na to je pitanje dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman odgovorio potvrdno te je zamolio operatera Croatia Airlinesa da mu se ponovno javi nakon što donesu odluku, a operater Croatia Airlinesa odgovorio je da će ga nazvati ako to bude potrebno, ali da će najvjerojatnije zrakoplov Croatia Airlinesa biti preusmjeren na Rim. Nakon toga nikakav ponovni poziv ili službeni zahtjev Zračnoj luci Franjo Tuđman nije bio upućen.

U 2 sata ujutro dežurni rukovoditelj Zračne luke Franjo Tuđman zaprimio je poziv iz Operativnog centra Croatia Airlines s upitom njihovog rukovoditelja o tome koja je trenutno RFF kategorija na snazi. RFF kategorija je oznaka vatrogasne kategorije zrakoplova, a kategorije se određuju dužinom i širinom trupa zrakoplova te postoji 10 kategorija zrakoplova.

Za tip zrakoplova Croatia Airlinesa konkretno je potrebna kategorija RFF 6. Iz Zračne luke Franjo Tuđman odgovoreno je da je u trenutku poziva na snazi RFF kategorija 6, što znači da su bili zadovoljeni svi uvjeti za prihvat zrakoplova Croatia Airlinesa. Inače, do 2 sata ujutro bila je na snazi čak i viša kategorija RFF 7.

Želimo naglasiti kako se dosad nikad nije dogodilo da je zrakoplovu Croatia Airlinesa odbijen prihvat na izniman zahtjev. Čak i za vrijeme intenzivnih radova na uzletno-sletnoj stazi zračne luke radovi su se tijekom noći otkazivali kako bi zrakoplovi mogli sletjeti. Još jednom želimo naglasiti kako je Zračna luka Franjo Tuđman otvorena tijekom noći i u svakom je trenutku mogla i može primiti zrakoplov. Nakon detaljnog internog izvida cijele situacije možemo zaključiti kako je to bilo moguće i za spomenuti zrakoplov Croatia Airlinesa OU664 u noći s 16. na 17. lipnja, a izvan toga ne možemo ulaziti niti komentirati odluke zrakoplovne kompanije. – priopćenje je upućeno medijima Zračne luke Franjo Tuđman.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana