DuList IN

Upoznajte Kristinu i ‘Croatian City Stories’

Ako ste ovih dana svratili u ‘Life According to KAWA’ shop ili pak Dom Marina Držića, sigurno ste primijetili neobične, autentične suvenire u obliku uvijek popularnih platnenih torbi, karata, knjižica, bookmarka i svih onih sitnica za koje nikad ne biste pomislili kako bi mogle biti suvenir – pa ipak jesu!

Za sve to, priču koja se zove ‘Croatian City Stories – Dubrovnik’, zaslužna je Kristina Mirošević, grafička i produkt dizajnerica, koja je sa svojim kreativnim timom osmislila ‘dubrovački touch’ svakodnevnim predmetima… A o svemu tome i popričala s nama! Reći će kako je birala ‘svakodnevne predmete’ a novi pogled na njih svakako je hvalevrijedan…

-Radi se o autentičnim suvenirima, proizašlima iz svojevrsnog interdisciplinarnog projekta koji na zanimljiv način nudi novi pogled na jednu staru priču – kazala nam je Kristina na kavi, a saznali smo i to kako su suveniri proizašli iz dugotrajnog istraživanja i planiranja i nude ‘mini presjek Republike i Grada samog’.

– Koncept je to koji kroz medij igraćih karata i drugih suvenira proizašlih iz korištenih motiva, nudi originalnu hrvatsku, odnosno dubrovačku priču. Tako su poznati likovi i motivi dubrovačke povijesti zamijenili standardne likove i znakove – ističe Kike na svojoj Facebook stranici. primjerice, na kartama je Knez je zamijenio Kralja, Dama u nosiljci Kraljicu, Plemić – Dečka, dok su znakovi pik, tref, herc i karo, prikazani kroz detalje dubrovačke arhitekture i nakita.

Karo tako postaje prelijepa peružina kao prvi motiv, a pik kao peružina drugog motiva. Srce postaje privjesak srca koje je otac poklanjao kćeri, a tref arhitektura Dominikanskog samostana, to jest najljepši dubrovački motiv – rozeta…

– Za potrebe projekta izrađena je tipografija Laus, inspirirana renesansnim rukopisnim predloškom iz 15. stoljeća namijenjenim natpisima na kneževom dvoru i velikoj Onofrijevoj fontani – također nam je otkrila Kike a na pitanje kad su ovi hvalevrijedni suveniri prvi put predstavljeni također ima zanimljiv odgovor!

-‘Art of Your Mind by PechaKucha’ održan je u studenom 2016. godine, na Danima kulturnih i kreativnih industrija. Tamo sam uz niz mladih kreativaca raspravljala o kvaliteti dubrovačkih u odnosu na druge suvenire, te o suvenirima koji se trenutno mogu pronaći u Gradu, te se upravo tu prvi put predstavljaju ‘Croatian City Stories’ – ističe.

 

Od ideje do realizacije
Kristinin vrijedni tim
Tim kojeg je Kristina okupljala u procesu razrade ‘Croatian City Stories – Dubrovnik’ sastoji se od uglavnom mladih ljudi i što je najvažnije – stručnjaka u svom području.
– Posebno bih istaknula ulogu moje kolegice, diplomirane dizajnerice Made Milićević koja je, između ostalog, uz dizajn za potrebe projekta razvila i posebnu tipografiju Laus inspiriranu renesansnim rukopisnim predloškom iz 15. stoljeća namijenjenim natpisima na Kneževom dvoru i velikoj Onofrijevoj fontani, Ivana Luja mladog povjesničara i licenciranog turističkog vodiča za Dubrovnik koji je prema nekim mojim smjernicama razvio povijesnu priču, te prijevoda Beti iz Zagreba koji su tekstove slali izvornim govornicima u Englesku. Kako su dobre fotografije bitne za prenošenje cijele priče za taj dio je bio zadužen fotograf Antonio Bokšić, moj srednjoškolski kolega. U procesu se pazilo na svaki detalj od ideje, preko realizacije, proizvodnje do finalne fotografije proizvoda – također nam je otkrila Kristina.

Foto: Antonio Bokšić/Kristina Mirošević

Pročitajte još

GUBITAK ENE JOŠ BOLI Lijepa Pelješka danas bi slavila 60. rođendan

Dulist

RIXOS PREMIUM DUBROVNIK Evo kako se provode zvijezde Instagrama

Dulist

Zbog epidemioloških mjera otkazana ‘Đurologija’ u kinu Slavica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija