Zanimljivosti

Upoznajte drevne plesove Indije

Upoznajte drevne plesove Indije

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik organiziraju plesni performans klasičnih indijskih plesova sljedećeg četvrtka, 9. svibnja u 19:30 sati u čitaonici Narodne knjižnice Grad (Sali zrcala).

Drevne plesove južne Indije izvest će Sreelakshmi Sita Sonty, plesna umjetnica koja ima više od 300 nastupa diljem svijeta, među kojima je i izvedba za Dalaj Lamu.
 
 
Sita Sonty je ataše za kulturu u veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, a nastup u Dubrovačkim knjižnicama je dogovoren prilikom njenog travanjskog posjeta Dubrovniku kada nam je u ime američkog veleposlanstva donirala e-čitač.
 
Njezin materinji jezik je telugu, a također govori hindu, francuski, arapski i hrvatski. Svoju plesnu karijeru započela u dobi od 4 godine, pod tutorstvom Gurua SMT. Nakon 3 godine Bharatanatyam studija prvi put je nastupila u dobi od 7 godina sa sestrom Siri Sonty. Sreelakshmi Sita Sonty ima više od 50 izvedbi u svom repertoaru i otprilike 300 nastupa od 1987. Plesala je dva puta u Indiji od kojih je jedan nastup sponzoriran od strane indijskog Ministarstva kulture (ICCR).

Održala je plesne turneje u SAD-u, uključujući i izvedbu za Dalaj Lamu u Vijeću za Parlamenta svjetskih religija u 1994. Nastupala je diljem svijeta, od Pariza, preko Tunisa i Kaira, do Cape Towna. Indijsku kulturu predstavila je i u Zagrebu u srpnju 2012. godine, a sada će priliku za upoznati se s ovom drevnom tradicijom imat i dubrovačka publika
 
Moto plesnog performansa je:
 
Yato hastastato drishTiryato drishTistato manah — Yato manastato bhavo yato bhavastato rasah.
 
(Gdje idu ruke, ide i pogled, gdje ide pogled, smješta se um – Tamo gdje je um, smještaju se osjećaji, a kad osjećaji prevladavaju, pojavljuje se čisti izraz).
 
Sreelakshmi Sita Sonty izvodit će plesove:
 
• Ganapathi Sthuti, raga: Sourashtram, tala: Adi, skladatelj: Šri Tyagaraja, jezik: teluški.
• Krišna Tandavam, raga: Nattai, tala: Adi, skladatelj: Utakkad Venkata Subbayyar, jezik: sanskrt.
• Krišna Thillana, raga: Dhanasri, tala: Adi, skladatelj: kralj Swati Tirunal, jezik: hindski.
 
Prije same izvedbe, Sita Sonty objasnit će publici tradiciju i značenje samih izvedbi.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist