DuList IN

UPOZNAJMO ČIČIMAK Koliko znate o ovom ukusnom voću?

Čičimak

Čičimak ili žižula, kineska datulja… Koliko znate o ovom malom, svakodnevnom i ukusnom plodu? Po broju stabala najbrojnije je voće u Kini, a u nas se može pronađi od Dubrovnika do Trogira. Uzgaja se širom Azije, na Mediteranu, kao i u SAD-u u novije vrijeme.

Plodovi
Čičimak  je grmolika biljka ili manje stablo visine do 5 m a sa gustom krošnjom i povijenim granama. Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, dvospolni i privlačni pčelama. Na istim grančicama rastu cvjetovi i plodovi, a one otpadaju po završetku vegetacije. Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Krajem rujna ili početkom listopada plodovi se beru i upotrebljavaju. Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica.

Uzgoj
Raste u toplim krajevima, a odlikuje se velikom otpornošću na temperaturne promjene, tako ljeti može izdržati i preko 40°C i sušu, a kada odbaci svoje grančice, postaje vrlo otporna i na hladnoću, u razdoblju mirovanja podnosi temperaturu i do -25°C. Najbolje uspijeva u dubokim i plodnijim tlima, a lošije na području gdje su tla alkalna i karbonatna, zbog mogućnosti oboljenja u obliku različitih kloroza.

Upotreba
Plod se jede sirov, te djelomično ili potpuno osušen. Također, od plodova čičimka rade se marmelade, sokovi i rakija na bazi lozovače. Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva.

A mi vam donosimo i kako spraviti rakiju od čičimaka:

Sastojci:
– pola teglice žižula
– pola litre jake loze
– pola mahune vanilije
– 1 nešpricani limun
– 2 vž šećera

Čičimke operite i zarežite koru u dva navrata (kao naranču koju želite oguliti). Napunite staklenku od 1 litre do pola sa plodovima
Ogulite žuti dio korice limuna. Pulpu limuna odvojite od kore i kožica. Oboje polegnite na žižule u teglicu

Mahunu vanilije tupom stranom oštrice noža poravnajte na tvrdoj podlozi. Preplovite je i i istisnite sjemenke u teglicu. Tada tu polovicu razrežite uzduž mahune te je lagano rastvorite i polegnite na ostale sastojke u teglici.

Sve sastojke prelijte rakijom do vrha teglice. Teglicu zatvorite i ostavite da stoji četiri tjedna na sunčanom mjestu.

Nakon četiri tjedna iz teglice izvadite sav limun pulpu i koricu, te nadolite rakiju do vrha. Ostavite da stoji još četiri tjedna.

Nakon toga rakiju procjedite kroz gazu u bocu i dodajte po pola litre nastale rakije dvije velike žlice šećera. Ostavite na toplom mjestu da se šećer otopi uz povremeno mućkanje.

Za dekoraciju u bočici možete ostaviti par plodova i mahunu vanilije.

 

 

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist