Aktualno

UOČI TEMATSKE SJEDNICE ŽUPANIJE Uršić: ‘CGO Lučino razdolje je znanstveno-ekološka sramota!’

UOČI TEMATSKE SJEDNICE ŽUPANIJE Uršić: 'CGO Lučino razdolje je znanstveno-ekološka sramota!'

– Želimo upozoriti cijelu hrvatsku javnost o štetnosti centara za gospodarenje otpadom jer su prema svim dosadašnjim istraživanjima znanstvenika ona su uglavnom locirana na izvorima pitke vode. Hrvatska ima veliko bogatstvo u pitkoj vodi počevši od rijeke Omble do Korane. Na taj način ugrozit će se oko milijun stanovnika – napomenula je Nevenka Đirlić iz građanske inicijative Pravo na zavičaj u srijedu na konferenciji za medije uoči tematske sjednice Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije na temu izgradnje CGO Lučino razdolje.

Đirlić je još jednom istaknula kako se kad se svojedobno trasirala voda u Lučinom razdoblju, ona u Malostonskom zaljevu pojavila unutar 60 sati. Izgradnjom CGO Lučino razdolje upravo bi se, tvrdi, uništila njegova fauna i flora te nepovratno izgubilo uzgajalište endemske kamenice Ostrea edulis. Najveće zagađenje, ipak, izdvojila je, dogodit će se u Općini Zažablje, odnosno na izvoru Doljani i Bijeli vir, a nije ni za neočekivati, kaže Đirlić, da će ono doći i do Omble mada vladajući govore suprotno.

– Osim što je to degradacija okoliša tamo se gradi smetlište. Imate primjer toga u Rijeci na Marišćini. Smrdit će i u Slanom uz povoljan vjetar. Vidjet ćete kako će se to odraziti na turizam. Postoji daleko bolje i operabilnije rješenje. Ja sam ga osobno dao. Ono je modularno i može se prilagoditi na grad ili županiju. Temeljni ekološki pricipi su da je otpad jedno, a smeće drugo. Smeće se ne smije napraviti, a otpad se uvijek može vratiti u upotrebu. To je služeni sustav koji obuhvaća odvojeno digitalizirano prikupljanje otpada i sve ide na odgovornost građana. Druga faza je sortirni centar, a treća prerada sortiranih sirovina. Nije uopće skupo, šest-sedam puta je jeftinije od ovog – poručio je prof. dr. sc. Stanko Uršić, umirovljeni profesor iz fizikalne kemije i istaknuo kako će Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje Dubrovačko-neretvanske županije znanstveno-ekološka sramota.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist