Hrvatska

UOČEN NIZ PROBLEMA Na jesen kreću izmjene Zakona o referendumu

UOČEN NIZ PROBLEMA Na jesen kreću izmjene Zakona o referendumu

U rujnu se pokreće postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu, najavio je Peđa Grbin, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav.

Istaknuo je kako članovi Odbora već nekoliko godina ukazuju na potrebe izmjene referendumskog okvira u Hrvatskoj, a na to je više puta ukazivao i Ustavni sud odlučujući o referendumskim pitanja Građanske inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara’.

Promjene Ustava, rekao je za Hinu, u ovom trenutku nisu izgledne, pa je nužno pokrenuti izmjene Zakona o referendumu, i to u dijelovima koje je moguće izmijeniti bez izmjena Ustava.
– To ne znači da odustajemo od promjena Ustava, ali zbog realnosti idemo popraviti ono u Zakonu što je moguće popraviti bez dvotrećinske većine u Saboru – izjavio je Peđa Grbin.

Prijedlogom izmjena tako bi se išlo na izmjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist