Zanimljivosti

Unatoč primamljivosti sezonskog posla, većina ispitanika radila bi na neodređeno

Unatoč primamljivosti sezonskog posla, većina ispitanika radila bi na neodređeno

Tri četvrtine ispitanika (77 posto), preferira rad na neodređeno. To je prvenstveno zbog određene financijske sigurnosti koju takav rad pruža – rezultati su ankete servisa MojPosao.

Zbog sve uspješnijih turističkih sezona u proljeće se naglo povećava potreba za dodatnim djelatnicima, ne samo u kategoriji Turizma već i ostalim kategorijama kao što su Prodaja (Trgovina), Promet, transport, pomorstvo te Zaštita. U odnosu na 2017. godinu, u 2018. godini broj oglasa za sezonska radna mjesta porastao je za čak 49 posto.

S druge strane, sve je više posloprimaca koji su spremni raditi sezonski. U 2018. godini 27 posto posloprimaca više nego godinu ranije označilo je da su spremni raditi sezonski. Kakvu vrstu rada preferiraju, MojPosao je istražio u anketi provedenoj na 700 ispitanika.
Tri četvrtine ispitanika (77 posto), preferira rad na neodređeno. To je prvenstveno zbog određene financijske sigurnosti koju takav rad pruža. Mnogi ispitanici imaju ili tek namjeravaju dignuti kredit u banci i u tom slučaju ispitanicima je rad na neodređeno nužnost.

-Daje mi veća prava i barem teoretsku sigurnost. U slučaju otkaza poslodavac ipak ima neke obveze prema radniku – smatra jedan od ispitanika.

-Nije stres kao kad svaki mjesec čekaš šefovu odluku o produljenju ugovora, a i ne možeš dobiti kredit kad si na određeno bez obzira na plaću.

-To je znak da nisam zamjena za nekog koga privremeno nema npr. porodiljni, bolovanje i sl. Nekako ta riječ – neodređeno – ulijeva dozu sigurnosti, osim toga čovjeku je lakše dobit kredit u banci ako si zaposlen na neodređeno.

Rad na određeno preferira 13 posto ispitanika. Ovu vrstu ugovora preferiraju ispitanici koji su u mirovini ili su tek na početku karijere pa rade uz školovanje. Ova vrsta ugovora ispitanicima omogućuje određenu slobodu u planiranju vremena rada.

-Poslije isteka ugovora mogu si priuštiti putovanje na mjesec dva, uzeti nekakav tečaj za usavršavanje u inozemstvu i odmoriti, a onda vratiti se na posao – kaže jedan ispitanik.

-Ako ne valja, s istekom ugovora mogu otići bez kompliciranja. Jer mi daje hrabrost da probam nešto drugo.
Svega 10 posto ispitanika preferira sezonski posao. Ova vrsta ugovora o radu sa sobom nosi neke pozitivne strane, kao što su veća zarada ili pak duži godišnji odmor. Ovakav ugovor ispitanicima omogućuje da se ‘ne vežu’ za jedan posao već ga mogu često mijenjati i prilagođavati svojim potrebama.

-Volim promjene, inspiriraju me! – kaže jedan ispitanik.

Drugi dodaje -Volim biti kod kuće u vrijeme blagdana i zime.

-Ništa više nije sigurno, a u državi jedino turizam napreduje i pruža mogućnosti napretka. Samo treba odbaciti zastarjela razmišljanja o sigurnosti posla na neodređeno radno vrijeme.

Pročitajte još

UZ DAN OČEVA Kreativna čitaonica ‘Tata i ja, prijatelja dva’

Dulist

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist