Aktualno

UNAPREĐENJE POMORSKE ZNANOSTI ‘Našem moru’ priznanje Ministarstva!

Znanstveno – stručni časopis Sveučilišta u Dubrovniku „Naše more“ dobitnik je priznanja Ministarstva mora pomorstva, prometa i infrastrukture u kategoriji unapređenje pomorske znanosti.

Riječ je o tradicionalnom priznanju koje se uz blagdan Svetog Nikole dodjeluje zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu, za doprinose promicanju pomorske znanosti i kulture te za traganje i spašavanje na moru i unapređenje pomorske sigurnosti.

Nagradu je preuzeo glavni urednik časopisa prof. dr. sc. Srećko Krile.
– Ova je nagrada veliko priznanje za dugogodišnji rad, koji je prepoznat i na najvišoj razini. To mnogo znači i mladom Sveučilištu, njegovom izdavaču, kao i Pomorskom odjelu, njegovom izvornom okrilju. Treba zahvaliti i brojnim autorima, recenzentima, prevoditeljima, lektorima i drugim suradnicima, i svima koji djelovanje ovog časopisa iskreno podupiru. Osnovna je namjera međunarodna prepoznatljivost časopisa i zadržavanje vodeće uloge između regionalnih časopisa na Mediteranu – rekao je Krile.

Časopis „Naše more“ pokrenut je davne 1919. godine od strane uglednih bankara, pomoraca i brodovlasnika iz Dubrovnika, no izlazio je samo dvije godine, te je ponovno pokrenut 1953. godine, dok uređivanje i izdavanje 1991. godine preuzima Veleučilište u Dubrovniku, a 2003. godine Sveučilište u Dubrovniku. Prioritetna znanstvena područja su tehničke, biotehničke i prirodne znanosti koje se bave morem, obalom i podmorjem. Časopis obrađuje teme iz navigacije, brodske tehnologije i strojarstva, brodske elektrotehnike i informatike, brodarstva, pomorskog gospodarstva, pomorskog prava, oceanologije, akvakulture, ekologije i biologije mora; dakle, problematiku mora i pomorstva u najširem smislu tog pojma. Također se bavi i temama vezanima uz povijest nautičkog i primorskog turizma, te aktivnostima specifičnim za pomorsko određenje naše zemlje.

Pročitajte još

SADAŠNJI ZAKUPCI NA MUKAMA Svi gradski prostori na natječaju!?

Maria Prkut

KONAVOSKE IGRE Dupkom su bile pune Šišine dube

Dulist

VELIKI TRANSFER Stipan Đuretić novi je član HNS-a

Dulist