Vaše vijesti

DUBROVAČKI UMJETNIK STJEPKO MAMIĆ ‘Zbog politikanstva gradskog Kulturnog vijeća postat ću francuski slikar’

DUBROVAČKI UMJETNIK STJEPKO MAMIĆ 'Zbog politikanstva gradskog Kulturnog vijeća postat ću francuski slikar'
????????????

Nezadovoljan novčanom potporom koja mu je pružena putem gradskog Programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu, a za aktivnosti njegove udruge Stjepko ART, dubrovački umjetnik Stjepko Matić, svoju frustraciju Kulturnim vijećem Grada Dubrovnika odlučio je iskazati javno te je na našu adresu poslao e-mail, naslovljen na ranije spomenute, kojeg prenosimo u cijelosti:

‘Zahvaljujem na obavijesti, ali unižavajući iznos dodijeljenih sredstava, osobito u odnosu na mnoge druge “dobitinke” i “projekte” mi je apsolutno neprihvatljiv. Izuzetno sam razočaran sustavnim omalovažavanjem i dodjelom minornog iznosa od 5.000,00 kn za cijelogodišnji program za 2020. god. Stjepko Art udruzi koja organiziora moje izložbe kojima na visokom nivou na međunarodnom planu dostojno prezentiram kulturu mog rodnog Grada, DNŽ i Republike Hrvatske.

Stoga isti s gnušanjem odbijam primiti tako da time prestaju sve međusobne obveze Grada i Stjepko Arta te mene osobno kao umjetnika po tom pitanju sa Gradom Dubrovnikom tj. njegovim tzv. kulturnim vijećem a po meni jako nestručnim i nekulturnim koje nije poštovalo niti odredbe Poziva na predlaganje za potreba u kulturi Grada Dubrovnika koji daje prednost međunarodnim izložbama. A dok god to tzv. kulturno vijeće odlučuje i ova vlast bude na vlasti, neću potraživati ništa od takvih meni kao umjetniku slikaru nenaklonjenih struktura. Vjerojatno je razlog što nisam pripadnik i miljenik vladajuće političke kaste.

Budući ste dopisom tražili usklađivanje dodijeljenih sredstava sa programom isto je nemoguće. Naime, sa dodijeljenih 5.000,00 kn ne može se podmiriti niti 1/5 mog jednog jedinog programa, npr. Salona Art Capital u Parizu na kojeg putujem rano ujutro jer se slike moraju predati u čuvenu Grand Palais već u nedjelju ujutro. Još uvijek se naglašava važnost što je Vlaho Bukovac tamo izlagao. Ja izlažem u Grand Palais već 5 godina za redom. Član sam povijesnih pariških salona i udruženja sa kojima sam tijekom prošle godine izlagao i u Kini na otvorenju muzeja u Xi’An-u i Seoulu u Južnoj Koreji u fundusu čijih nacionalnih muzeja se nalaze moje slike. Moji troškovi vezani uz izložbu samo na Salonu Art Capital na kojoj ću izložiti 4 slike velikih dimenzija u Grand Palais iznose oko 30.000,00 kn. Čast bi trebala biti i Gradu Dubrovnik jer izlažem pod pokroviteljtsvom predsjednika i ministra kulture Francuske Republike te Udruženih nacionalnih muzeja Francuske ( scan pozivnice u prilogu). Sličan iznos troškova će biti i za moju izložbu na Salon d’Automne ( Jesenji likovni salon) u Parizu na Les Champs-Elysess u listopadu o.g. te Salonu des Beaux-Arts u prostoru Muzeja Louvre u prosincu o.g. a puno veći za moju samostalnu izložbu u Tokyu o.g.

Također ću u Tokyu izlagati i u službenom programu ovogodišnjih Ol.

Pa ako članovima toga tzv. kulturnog vijeća niše ne znače niti Art Capital, niti povijesni pariški saloni čiji sam član, niti npr. ne znaju što u svijetu povijesti i umjetnosti znači Grand Palais, Salon d’Automne, Fondation Taylor, Societe des Artistes Independants, Societe des Aristes Francais… nema se što više za dodati. A ja ću vjerojatno ako se ne promijeni politikantsko loše ozračje postati francuski slikar. ‘

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora. 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist