Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA Predstavljena Gavrilovićeva ‘Selekcija’

UMJETNIČKA GALERIJA Predstavljena Gavrilovićeva 'Selekcija'

Povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović predstavio je u subotu navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika Umjetničke galerije Dubrovnik svoju knjigu ‘Selekcija’.

Knjiga ‘Selekcija’ je njegova prva samostalna knjiga, a predstavlja odabrane eseje o likovnoj umjetnosti te pokriva zanimljive i raznolike teme iz hrvatske i svjetske povijesti umjetnosti: o Mirku Kus Nikolajevu, prvom hrvatskom teoretičaru apstraktne umjetnosti; o temi dendizma u likovnosti; o Leu Juneku i njegovom prijateljstvu sa slikaricom, barunicom Verom Nikolić, o nizu modernih i suvremenih umjetnika (od Ordana Petlevskog i Branka Ružića, do Vatroslava Kuliša i Zoltana Novaka); o realizmu u slikarstvu danas; kao i o kontroverznom suvremenom umjetniku Damienu Hirstu. Riječ je o knjizi koja pokriva širok spektar tema iz umjetnosti 20. i 21. stoljeća, na inovativan i duhovit način.

Knjigu su predstavili ravnatelj UGD Marin Ivanović i hrvatski književnik i satiričar Željko Špoljar, poznat pod imenom Književna groupie.

Feša Gavrilović rođen je 1986. godine u Zagrebu gdje je 2012. diplomirao povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu. Bio urednik Art magazina Kontura od 2014. do 2015. i ponovno ga uređuje od 2017. Piše likovne kritike, eseje i publicističke tekstove u časopisima Vijenac, Kontura, Zarez, Oris, Tema, Riječi, Hrvatski filmski ljetopis te na portalu Arteist.

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist