Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA: Otvorena izložba Katarine Ivanišin Kardum

Izložba Katarina Ivanišin Kardum

Izložba suvremene dubrovačke umjetnice Katarine Ivanišin Kardum ‘Still Landscapes’ otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik..

Izložene su autoričine slike, akvareli, crteži i kolaži nastali od 2000. do danas i to iz četiri serije pod nazivom ‘graphite and resin series (2000.–2006.)’, ‘cityscape series 1 (2003.–2004.)’, ‘still landscape series (2011. – nadalje)’, te ‘the city out my window (2005. – nadalje’), koje je predstavila kustosica izložbe Petra Golušić.

Sedam dijela posvećeno je Dubrovniku, a izrađena su u tehnici kolaža. Autorica na zanimljiv način tematizira Dubrovnik na temelju fotodokumentacije – istaknula je Golušić.

Prvu seriju zastupa zidna kompozicija ‘graphite and resin series’ – petnaestodijelna kompozicija rađena na papirima u tehnici grafitnog praha i industrijske smole. Sedam kolaža s motivom povijesne jezgre Dubrovnika pripadaju seriji ‘cityscape series 1’, a prizori diorama Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik naslućuju se u deset crteža i akvarela rada ‘still landscape series’. Fasada jedne zagrebačke tvornice predstavlja se oku promatrača u akvarelima i crtežima rada ‘the city out my window’. Poliptih akvarela pod nazivom ‘the city out my window: vesna, četverodijelna kompozicija’ prvi je dio serije ‘the city out my window’, te su njegov sastavni dio i skice koje se također mogu pogledati na izložbi.

-Nema velikih i malih umjetnika, isto kao što nema starih i mladih umjetnika. Postoje jedino umjetnici. Katarina je umjetnik i po talentu i po djelima, a rodom je iz Dubrovnika. Ona njeguje izričaj ekspresionizma, ali on nije eksplozivan kao kod Bacona, već je utišan – istaknula je uz ostalo ravnateljica galerije Vesna Delić Gozze.

Sama autorica na otvaranju izložbu zahvalila je svima koji su joj pomogli u realizaciji ove izložbe koja ostaje otvorena do 11. svibnja.

Katarina Ivanišin Kardum rođena je 1975. u Dubrovniku. Jednogodišnji pripremni studij umjetnosti i dizajna pohađa na City and Guilds of London Art School od 1994. do 1995. godine i tu nastavlja studirati slikarstvo koje je diplomirala 1998. Na Royal College of Art u Londonu 2000. završava dvogodišnji poslijediplomski studij slikarstva. Do preseljenja u Hrvatsku 2004., boravi u Londonu. Radeći kao slobodni umjetnik bila je i stalni predavač na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School, a 2000. je bila gost predavač na Ruskin School of Art, Oxford University, Oxford.
Godine 2007. organizirala je i koordinirala izložbu Priroda i društvo – Parallel Lines (Dubrovački muzeji – Etnografski muzej, Dubrovnik) na kojoj su izlagali suvremeni hrvatski i britanski umjetnici. Od 2009. radi kao muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.
Dobitnica je više nagrada i stipendija, radovi su joj uvršteni u privatne i javne zbirke u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Hong Kongu, te korišteni u filmu redatelja Simona Westa Lara Croft: Tomb Raider (2001.).
Kardum je samostalno izlagala u Dubrovniku, Londonu i Bruxellesu, te je sudjelovala na više skupnih međunarodnih i inozemnih izložbi. Živi i radi u Dubrovniku, Zagrebu i na Draču.

Pročitajte još

PREDAVANJE SANJE ŽAJA VRBICA ‘Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava’

Dulist

Pogledajte izložbu ‘Orlando – simbol slobode’ uz besplatno stručno vodstvo

Dulist

Met Opera na velikom platnu Dvorane Visia

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija