Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA: Otvorena izložba Katarine Ivanišin Kardum

Izložba Katarina Ivanišin Kardum

Izložba suvremene dubrovačke umjetnice Katarine Ivanišin Kardum ‘Still Landscapes’ otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik..

Izložene su autoričine slike, akvareli, crteži i kolaži nastali od 2000. do danas i to iz četiri serije pod nazivom ‘graphite and resin series (2000.–2006.)’, ‘cityscape series 1 (2003.–2004.)’, ‘still landscape series (2011. – nadalje)’, te ‘the city out my window (2005. – nadalje’), koje je predstavila kustosica izložbe Petra Golušić.

Sedam dijela posvećeno je Dubrovniku, a izrađena su u tehnici kolaža. Autorica na zanimljiv način tematizira Dubrovnik na temelju fotodokumentacije – istaknula je Golušić.

Prvu seriju zastupa zidna kompozicija ‘graphite and resin series’ – petnaestodijelna kompozicija rađena na papirima u tehnici grafitnog praha i industrijske smole. Sedam kolaža s motivom povijesne jezgre Dubrovnika pripadaju seriji ‘cityscape series 1’, a prizori diorama Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik naslućuju se u deset crteža i akvarela rada ‘still landscape series’. Fasada jedne zagrebačke tvornice predstavlja se oku promatrača u akvarelima i crtežima rada ‘the city out my window’. Poliptih akvarela pod nazivom ‘the city out my window: vesna, četverodijelna kompozicija’ prvi je dio serije ‘the city out my window’, te su njegov sastavni dio i skice koje se također mogu pogledati na izložbi.

-Nema velikih i malih umjetnika, isto kao što nema starih i mladih umjetnika. Postoje jedino umjetnici. Katarina je umjetnik i po talentu i po djelima, a rodom je iz Dubrovnika. Ona njeguje izričaj ekspresionizma, ali on nije eksplozivan kao kod Bacona, već je utišan – istaknula je uz ostalo ravnateljica galerije Vesna Delić Gozze.

Sama autorica na otvaranju izložbu zahvalila je svima koji su joj pomogli u realizaciji ove izložbe koja ostaje otvorena do 11. svibnja.

Katarina Ivanišin Kardum rođena je 1975. u Dubrovniku. Jednogodišnji pripremni studij umjetnosti i dizajna pohađa na City and Guilds of London Art School od 1994. do 1995. godine i tu nastavlja studirati slikarstvo koje je diplomirala 1998. Na Royal College of Art u Londonu 2000. završava dvogodišnji poslijediplomski studij slikarstva. Do preseljenja u Hrvatsku 2004., boravi u Londonu. Radeći kao slobodni umjetnik bila je i stalni predavač na diplomskom studiju koledža City and Guilds of London Art School, a 2000. je bila gost predavač na Ruskin School of Art, Oxford University, Oxford.
Godine 2007. organizirala je i koordinirala izložbu Priroda i društvo – Parallel Lines (Dubrovački muzeji – Etnografski muzej, Dubrovnik) na kojoj su izlagali suvremeni hrvatski i britanski umjetnici. Od 2009. radi kao muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik.
Dobitnica je više nagrada i stipendija, radovi su joj uvršteni u privatne i javne zbirke u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Hong Kongu, te korišteni u filmu redatelja Simona Westa Lara Croft: Tomb Raider (2001.).
Kardum je samostalno izlagala u Dubrovniku, Londonu i Bruxellesu, te je sudjelovala na više skupnih međunarodnih i inozemnih izložbi. Živi i radi u Dubrovniku, Zagrebu i na Draču.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist