Kultura

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK U kapelici postavljena izložba ‘NVV_2018’

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK U kapelici postavljena izložba 'NVV_2018'

Izložba NVV_2018 (Nove vizualne vrijednosti / New Visual Values) projekt je Ivane Vukšić i Bruna Pogačnika, koji zajednički djeluju u međunarodno priznatom tandemu/kolektivu TARWUK. Ovom se izložbom po prvi put prostor kapelice u Umjetničkoj Galeriji Dubrovnik aktivira kao izlagački prostor za nove struje u suvremenoj umjetnosti.

Dva su pojma bila ključna pri planiranju i izvedbi NVV_2018: morfem i virus. U morfologiji, morfem je najmanja jezična jedinica koja nosi značenje, a virusi su metabolički neaktivne i zarazne čestice na granici nežive prirode i živog svijeta. Nemaju stanične dijelove već potpuno ovise o mehanizmu stanica domaćina.

– Pokušaj je bio da se pronađe morfem prakse svakog odabranog umjetnika, objekt koji bi u najmanjem mogućem obliku prenio njihovu konceptualnu i praktičnu motivaciju. Objekti koji nisu međusobno povezani ničime drugim osim odabirom umjetnika zajedno tvore skupinu koja traži domaćina. Prostor Kapelice i radovi Ivana Meštrovića i Joze Turkalja unutar nje su organizam u koji su se odabrani radovi infiltrirali, zarazili ih svojom subjektivnošću te počeli stvarati nove poveznice i kontekste kako sami između sebe tako i sa skulpturama domaćinima i samim prostorom – poručuju iz Umjetničke galerije.

Izložba ostaje otvorena do 16. rujna 2018. godine.

BIOGRAFIJA:

TARWUK (Bruno Pogačnik Tremow i Ivana Vukšić, 1981., Hrvatska) umjetnički je kolektiv osnovan 2014. Njihova se praksa bazira na radu s obitelji, na kolaboraciji i interdisciplinarnom istraživanju. Proširivanjem njihove suradnje na suradnju s članovima obitelji stvaraju složeni sustav generiranja značenja i materijaliziranja informacija u objekte. U svojim istraživanjima koriste digitalne i fizičke resurse koji dolaze iz različitih života njihove obitelji, a svaki od njih ima jedinstvenu kontekstualnu pozadinu i povijest. Recentne solo izložbe uključuju ‘Tužni rudar’ u 15 Orinet New York (2018), ‘21070621-141332(2)’ u Muzeju likovnih umjetnosti Osijek (2017.), ‘Host’u Showroom Mama, Rotterdam (2017.), ‘Tout est pret. Au premier signal que vous nous enverrez de Tireste, tous se leveront en masse pour l’independance de la Hongrie. Xrzah’ u Etnografskom Muzeju Istre, Pazin (2017.), ‘help you, help me’ u Essex Flowers, New York (2017.).

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist