Aktualno

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK Natječaj za ravnatelja čeka na izmjene Statuta

UMJETNIČKA GALERIJA DUBROVNIK Natječaj za ravnatelja čeka na izmjene Statuta

Na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika naći će se, međuostalim, Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na tekst Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta javne ustanove Umjetničke galerije Dubrovnik.

Naime, kako je navedeno u prijedlogu odluke, izmjene u Statut potrebno je uvesti kako bi se djelatnost Galerije uskladila s novim Zakonom o muzejima što se treba provesti unutar 120 dana od njegova stupanja na snagu.

S obzirom da se natječaj za čelnu osobu ove ustanove u kulturi čeka već gotovo četiri mjeseca, predsjednicu Upravnog vijeća Umjetničke galerije Dubrovnik dr. sc. Katju Bakija pitali smo zbog čega je odlučeno najprije provesti izmjene Statuta pa tek potom raspisati natječaj za ravnatelja.

-Riječ je čisto o pravnoj stvari. Napravili smo što je u opisu naših ovlasti, donijeli smo odluku o izmjenama statuta. Odlučili smo da nam je bolji hodogram najprije pričekati izmjene i dopune pa onda ići s natječajem za novog ravnatelja. Natječaj je u pripremi pod našim nadzorom i trebao bi uskoro izaći – rekla je Bakija.

Podsjetimo, donedavni ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Marin Ivanović na sjednici je Gradskog vijeća u srpnju imenovan v.d. ravnateljem nakon što je Visoki upravni sud presudio kako Ivanović nije ispunio tražene uvjete natječaja za ovu poziciju. Na prošloj sjednici Upravnog vijeća očekivalo se kako će se natječaj raspisati, međutim, to će morati pričekati aktualne izmjene Statuta Umjetničke galerije.

Izmjenama Statuta Galerija proširuje svoju djelatnost
Člankom 24. Zakona određeno je da Upravno vijeće donosi statut uz prethodnu suglasnost osnivača, u ovom slučaju Grada Dubrovnika. Odredbama važećeg Statuta, koje se odnose na djelatnost UGD, nije u potpunosti obuhvaćeno područje muzejske djelatnosti koje pokriva redovite djelatnosti i poslovanje ovog muzeja. Upravno vijeće smatralo je potrebnim, stoji u odluci, dopuniti i izmijeniti ovaj pravni akt u opsegu koji je suštinski utoliko što se odnosi na temeljno poslovanje muzeja.To se posebno odnosi na djelatnosti koje su se nekad obavljale u manjem opsegu, a današnjim potrebama za razvojem proširenih djelatnosti muzeja, vidljiva je potreba za donošenjem novog akta.

Kako su naveli iz Umjetničke galerije, poimanje današnjeg muzeja zahtjeva od UGD razvijanje i provođenje novih tehnika pristupa i participacije javnosti s ciljem približavanja moderne i suvremene umjetnosti općoj publici te jačanja prisutnosti hrvatske umjetnosti i kulture u svijetu, za što postoji podloga u općoj kulturnoj politici Ministarstva kulture koja je definirana Strateškim planom Ministarstva kulture 2018.-2020. i u Strategiji razvoja kulture Grada Dubrovnika 2015.-2025.

U svrhu osuvremenjivanja djelovanja i osnaživanja razvoja muzeja, člankom 4. po prvi put se jednoznačno određuje naziv ustanove u prijevodu na engleski jezik čime se olakšava komunikacija s međunarodnim umjetničkim subjektima s kojima UGD surađuje, a člankom 8. precizno se iskazuju djelatnosti koje muzej obavlja. Člankom 18. mijenjaju se nazivi postojećih ustrojbenih jedinica muzeja radi preciznijeg određenja njihove djelatnosti.

U članku 19. naziv tijela koje upravlja muzejom je Upravno vijeće, a do sada se ono zvalo Muzejsko vijeće.Člancima 20. i 21. pobliže se određuje sastav Upravnog vijeća i uvjeti za imenovanje članova Upravnog vijeća, u skladu sa Zakonom. Naime, po prvi put su Zakonom propisani uvjeti za imenovanje članova na načina da se „za člana upravnoga vijeća iz stavka 2. ovoga članka osnivač može imenovati osobu koja ima završen diplomski sveučilišni ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij“.

Člankom 24. određuje se djelokrug rada Upravnog vijeća, u skladu sa Zakonom, pri čemu se određuje da Upravno vijeće donosi opće akte muzeja. U članku 30. iz ovlasti ravnatelja se izuzima donošenje općih akata muzeja. Člankom 32. određuje se da ravnatelja imenuje i razrješuje osnivač na prijedlog Upravnog vijeća, a člankom 33. određuju se uvjeti za imenovanje ravnatelja. Člankom 38. pobliže se određuje sastav Stručnog vijeća muzeja, a člankom 40. djelokrug rada Stručnog vijeća, stoji u tekstu Odluke.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist