Natrag
23.4.2018 19:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Umijeće malih kamenoklesara

28.5.2012 @ 18:48 Andrea Falkoni Račić Zanimljivosti
3;3

Podijelite:

Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića s Korčule otvorili su izložbu kamenih suvenira, koje su izradili u okviru radionice kamenoklesarstva.

Radionicu je organizirala udruga DEŠA u okviru projekta "Mladi, hrabri i poduzetni", kojeg financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.
DEŠA je osmislila ovaj projekt kako bi potaknula razinu poduzetničke kulture kod mladih u Dubrovačko – neretvanskoj županiji te ih usmjerila na potrebu obnove i zaštite naše kulturne i prirodne baštine.

Glavna zanimanja Korčulana u prošlosti bila su kamenoklesarstvo i brodogradnja, a slavu korčulanske brodogradnje i kamenoklesarstva Korčulani su prenosili diljem svijeta. Tijekom 20. st. bilo je otvoreno niz strukovnih škola za obrazovanje mladih u kamenoklesarstvu i brodogradnji, međutim posljednja je prekinula svoj rad 1961. godine zbog nedostatnog broja učenika.

Klesarska aktivnost još uvijek nije zamrla, jer na korčulanskom području još uvijek djeluje nekoliko kamenoklesarskih radionica, ali nema škole ni obrazovnih programa koja bi u budućnosti nastavila ovaj obrt ili prenosila znanje na buduće generacije. Stoga je DEŠA htjela pridonijeti obnavljanju obrazovnih programa ovog zanata.

– Posebno smo ponosni na male Korčulane i njihovog voditelja radionice Željka Nobila, jer se i ovom prilikom dokazalo da mladi žele raditi i stvarati ako im se pristupi na pravi način i ukaže na vrijednosti ljudskog rada – navode iz DEŠE.

Radionica se održavala u OŠ Petra Kanavelića, u Korčuli, a bilo je 18 polaznika. Interes mladih je vrlo velik i jako su motivirani, tako da će ovo biti prva u nizu ovakvih radionica. Sudjelovanje je besplatno.
Izložba je otvorena u atriju Doma kulture u Korčuli do 4. lipnja, a zatim će radovi biti izloženi u prostorijama DEŠE – Dubrovnik u Dubrovniku.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana