Kultura

ULYSSES GOSTUJE U DUBROVNIKU Tko će nakon Leara zasjesti na tron?

ULYSSES GOSTUJE U DUBROVNIKU Tko će nakon Leara zasjesti na tron?

Kazalište Ulysses s Brijuna će sa svojom hvaljenom i najdugovječnijom predstavom, Shakespearovim „Kraljom Learom“ u režiji Lenke Udovički i Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara, gostovati u Dubrovniku u petak i subotu, 29. i 30. kolovoza.

Shakespearova tragedija koja govori o nasljedstvu, gubitku vlasti, nemoći, starosti, strahovima i krivnji, u Ulyssesovoj izvedbi prati posljednja desetljeća Habsburškog carstva, vrijeme završnice Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, brojnih osobnih i političkih dvojba i stvaranja novog zemljovida Europe. Pitanje je tko će nakon Leara zasjesti na tron i što je europski tron nakon 1918. godine gdje je ova inscenacija vremenski smještena.

U režiji Lenke Udovički, prilagodbu teksta je napravio Borislav Vujčić, scenografiju Richard Hoover i Damir Medvešek, kostimografiju Jagoda Buić, oblikovanje svjetla Miljenko Bengez, koreografiju Kate Foley i Ani Udovički, a glazbu skladao Nigel Osborne. Britanskog kralja Leara igra Rade Šerbedžija, a ostale uloge ostvarili su Jure Ivanušić, Ivan Đuričić, Marko Juraga, Filip Detelić, Nenad Cvetko, Zoran Gogić, Miodrag Krivokapić, Frano Mašković, Igor Kovač, Mladen Vasary, Duško Gojić, Ksenija Marinković, Nina Šerbedžija, Andrea Muraja, a sudjeluje i riječki sastav „Putokazi“ uz Mostarsku sinfoniettu kojom dirigira Tijana Vignjević.

Shakespearov „Kralj Lear“ prva je predstava koju je Kazalište Ulysses izvelo na Brijunima 2001. godine kad je utemeljeno i od tada se neprekidno igra već 13 sezona kao zaštitni znak ovog kazališta, a interes publike iz godine u godinu ne jenjava. Od premijerne izvedbe vidjelo ju je više od 30.000 gledatelja.

Dvije izvedbe kultnog „Kralja Leara“ održat će se u petak i subotu, 29. i 30. kolovoza s početkom u 19.30 sati na skalinima od Dominikanaca, nakon čega će se nastaviti na još dvije lokacije, prvo na taraci tvrđave Revelin, a zatim na tvrđavi Imperijal na Srđu. Prijevoz žičarom uključen je u cijenu ulaznice, koje se u rasponu od 175 do 300 kuna, na što se za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije odobrava popust od 30 %, mogu nabaviti u Festivalskoj palači, Od Sigurate 1.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist