Natrag
23.4.2019 08:27

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ulice Grada vape za obnovom

13.10.2013 @ 20:58 Nikša Miletić Aktualno
5;5

Podijelite:

I dok još uvijek traju prepirke između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine kome idu novci od prodaje ulaznica za dubrovačke zidine, koje su hvala Bogu uređene zahvaljujući upravo brizi Društva, ostatak ulica unutar povijesne jezgre Dubrovnika, u lošem su stanju.

Kako i ne bi bile kada je Grad Dubrovnik prošle 2012. godine za održavanje i popravke pločnika gradskih ulica povijesne jezgre izdvojio svega 450.000,00 kuna. U ovoj tekućoj 2013. za istu svrhu potrošili su još manje – 265.000,00 kuna.

U lošem stanju nisu samo one zabačene ulice, već i one u samom srcu Grada. Da stanje po okolnim ulicama nije nimalo bajno, dovoljno svjedoči nekoliko fotografija koje smo zabilježili tijekom našeg obilaska Karmena, Svete Marije ili pak ulica između Prijekog i Pelina. Skalini polomljeni, trava i smeće na sve strane, a o grafitima da ne govorimo! Tako primjerice ispred Kneževa dvora i Katedrale, u fugama kamenih ploča raste trava. Čak je  i na Kneževu dvoru osvanuo grafit! A gdje su pak oni stari grafiti koji godinama krase ulice dubrovačke povijesne jezgre tako da su postali skoro pa sastavni dio ni više ni manje nego spomenika kulture.

Kamene ploče Katedrale obnavljaju se zbog obljetnice

Oštećenja će se ubrzo popraviti, obećavaju iz Grada Dubrovnika, no kada će to biti nisu točno precizirali. 
– Nedavnim obilaskom stare gradske jezgre utvrđena su oštećenja kamenih pločnika unutar povijesne jezgre koji će se uskoro popraviti – ističu u službenom odgovoru Grada Dubrovnika.

Ipak, tristota obljetnica dubrovačke Katedrale dobro je došla. Naime, kamene ploče oko nje, koje se klimaju i koje već nekoliko godina vape za sanacijom, ovih su dana izgleda konačno došle na red za obnovu. Bolje ikad nego nikad! Podsjetimo, svim gospođama koje su tuda prolazile u velikim petama, slomljene kamene ploče su dobro poznate, jer su na tom putu sigurno nekoliko puta mogle vrlo lako slomiti nogu.

-Kako se 13. listopada ove godine slavi 300 godina postojanja dubrovačke Katedrale, po dogovoru i nalogu gradonačelnika, nakon pregleda kamenih pločnika oko iste izdan je nalog za popravke skalina i pločnika. Do sada je obavljeno radova u vrijednosti oko 27.000,00 kuna, a u tijeku su radovi na sanaciji skalina i pločnika na jugoistočnoj strani katedrale, koji će biti gotovi za otprilike tjedan dana i isti će iznositi cca 27.000,00 kuna. Izvođač je tvrtka Građevinar – Quelin – odgovoreno je iz Grada Dubrovnika na naš upit vezano za spomenute radove.

Tko zna, možda će ubrzo biti još koja velika obljetnica, pa će na red doći obnova i onih oku manje vidljivih ulica i skalina, kojima osim njihovih stanovnika često prolaze i turisti.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana