Politika

“Ulazimo u kampanju osnaženi rezultatima”

"Ulazimo u kampanju osnaženi rezultatima"

Koalicijski partneri HDZ, HSU, HSP dr. Ante Starčević i HSLS, od imenom Velika koalicija, predstavili su danas izborni program za razdoblje od 2013. do 2017. godine, s osvrtom na protekle četiri godine.

Uvodno, Branko Bačić osvrnuo se na program, projekte i vizije, ističući kako su u protekle četiri godine uradili dovoljno projekata kako bi se opravdali i za iduće razdoblje.

– Mi smo uvjereni u pobjedu, čak i u prvom krugu, iz razloga što je naš program dobro odrađen i sustavan. Sve ono što je bilo planirano je i uglavnom i ostvareno, vjerodostojni smo i radimo kako treba. Neki projekti, poput centra za gospodarenje otpadom, bit će odrađeni u idućem razdoblju – istaknuo je Bačić.

Osvrnuo se također i na Pelješki most, kao izraz suvereniteta i t načina da se dokine diskontinuitet naše županije. Također je naglasio kako se suverenitet Dubrovačko – neretvanske županije ne može izmjeriti novcem, te da su fodnovi EU dobrodošli, no ne i nužni.

– Ulazimo u kampanju osnaženi rezultatima, s najboljim programom i najboljim kandidatima – zaključio je Bačić.

– Za povjerenje, treba napraviti izvješće, kojeg smo napravili. Ponašali smo se odgovorno, kao vjerodostojna vlast s dobrim partnerima. Neumorno smo branili interese županije, te smo ovladali znanjima za EU fondove. Puno smo ulagali u društvene djelatnosti i strukturu. Podupirali smo Sveučilište. Nažalost, centar za gospodarenje otpadom zaustavljen je nelogičnim pristupom, što ćemo promijeniti – istkanuo je župan Nikola dobroslavić.

Naveo je dva ključna pitanja kroz koja se slagao program, a ona su 'Kako mi vidimo budućnost?' te 'Kojim projekcijama je doseći?'.

-Mi smo peta po redu najrazvijenija županija. Naravno, to je dobro, ali težimo ka višem. To nam je cilj, kroz ove programe – istaknuo je župan.

Kroz program, temeljna polazišta su gospodarstvo i poduzetništvo, turizam kao strateški razvojni sektor naše županije i snažan instrument integracije u Europsku uniju, zatim poljoprivreda i gospodarstvo, te promet i infrastruktura. Unutar ovog segmenta županija nastavlja s izgradnjom i obnovom županijskih cesta u svrhu poticanja ravnomjernog razvoja svih jedinica lokalne samouprave na području županije.

-Osim županijskih cesta, posebna pozornost osvrnut će e na projekte Pelješki most, autocesta, brza cesta Zražna luka – Gruž, Pelješka cesta, te priprema za projekt Korčulanskog mosta. Dalje je tu promocija regionalnog razvoja i uporabe EU fondova u cilju ostvarivanja regionalnih potencijala, no i suočavanje s izazovima 21. stoljeća zajedničkih većini hrvatskih županija i europskih regija. EU fondovi i regionalni projekti poticaj su za još veću konkurentnost – istaknula je zamjenica župana Marija Vučković.

Također je naglasila i bitnost mladih i obrazovanja te zdravstvene i socijalne skrbi.
– Cilj nam je aktivno poticati razvoj obrazovnog sustava, te također i zadržati mrežu odgojno-obrazovnih sustava, jer su škole osim odgojno-obrazovne ustanove, također i središta okupljanja i društvenog života u ruralnim i otočnim područjima – istaknula je Vučković.

Poseban osvrt Velika koalicija čini na kulturu i šport, istučući kako je njegovanje kulturne baštine bitno za svrhu društvenog napretka i gospodarskog razvoja, a šport kao kulturni i društveni fenomen snažno utječe na zdravlje čovjeka, te će županija i dalje poticati ove aktivnosti koje na najbolji način zbližavaju ljude.

Ostale bitne smjernice Velike koalicije su aktivna zaštita okolišta i prirode, obnovljivi izvori energije, pitanje treće dobi te branitelji i civilno društvo.

Davorko Obuljen istaknuo je kako se zahvalnost braniteljima mora nastaviti i dalje te kako se nihova uloga nikada ne smije zaboraviti. Osvrćući se na turizam istaknuo je bitnost nautičkog i zdravstvenog turizma, kao i ruralnog razvoja u turizmu.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist