Aktualno

Ukupno 763.814 birača manje

Ukupno 763.814 birača manje

Ministar uprave Arsen Bauk objavio je Registar popisa birača za izbore za Europski parlament. Prema njemu, na izbore izlazi osam posto manje birača nego na prethodnima.

Zakon o registru birača primjenjuje se prvi put na način da se popis birača sastavlja za svake izbore, u ovom slučaju one za Europski parlament 14. travnja. Na njih može izaći ukupno 3.740.591 birač (3,738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj te 2.243 iz dijaspore) ili 763.814 manje nego je moglo izaći na prethodnim izborima. Primjerice na referendum o ulasku u EU pravo glasa imalo je ukupno 4.504.765 birača. 

Prvi put, uz važeće osobne iskaznice za one s prebivalištem u Republici Hrvatske, na popis se moglo aktivnom registracijom državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.
– To su, recimo tako, bili zadnji izbori na nacionalnoj razini. Razlika za birače s prebivalištem u RH 353.429 i razlika u biračima zajedno s inozemstvom 763.814-, naveo je Bauk.

Ministar Bauk ocijenio je da je popis već danas vjerodostojniji nego je bio, primjerice, za referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

– Najznačajnije smanjenje je u Ličko-senjskoj županiji gdje će na euroizbore moći 16,5 posto manje birača, potom u Šibensko-kninskoj (13,9 posto), Požeško-slavonskoj (13,3 posto) i Virovitičko-podravskoj županiji (13,1 posto)- istaknuo je.
Najveća je ipak razlika za dijasporu. Nakon obveze aktivne registracije u konzularnim uredima i veleposlanstvima, od 412. 628 ostalo je svega 2.243 birača.
 
Govoreći o izborima za Europarlament Bauk je naglasio da se na dan izbora broj birača može povećati za one birače koji svoje biračko pravo ostvaruju potvrdom za glasanje odnosno za osobe koje nisu imali važeću osobnu iskaznicu ili  one koji se nisu aktivno registrirali. 
Zbog euroizbora u Hrvatsku je dolazak na glasovanje prijavilo tek osmero državljana koji nemaju prebivalište. Izvan mjesta prebivališta, poput ministra Bauka, glasovat će ih 3.854, šezdeset više od onih koji će birati u inozemstvu. Osim na brodovima, u domovima i u vojsci, europarlamentarce će birati i u zatvorima, gdje je 3.916 birača.

Sređivanje popisa birača ide dalje. Bauk je najavio kako pripremaju usporedbu popisa s brojem punoljetnik stanovnika po svim naseljima u Hrvatskoj.
– Tako da će se onda jasno vidjeti gdje još treba intenzivirati napore, a to mora prije svega policija, da popis birača bude još točniji i vjerodostojniji, nego što je danas. A držim da je on danas vjerodostojniji nego što je bio na referendumu za ulazak u Europsku Uniju- ustvrdio je Bauk.

 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist