Grad

UKORAK S TRENDOVIMA U OB Dubrovnik stigao 3D printer, a radi se i na nabavci magnetne stolice

UKORAK S TRENDOVIMA U OB Dubrovnik stigao 3D printer, a radi se i na nabavci magnetne stolice

Opća bolnica Dubrovnik može se pohvaliti nečim što se rijetko koji klinički bolnički centar u Hrvatskoj može pohvaliti, kazao je danas doc. dr. sc. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik koja, ističe, ide ukorak sa svjetskim trendovima po pitanju primjena novih tehnologija.

Upravo ovog četvrtka, nove tehnologije su predstavljene medijima, no i izvanredna nova akcija koju OB Dubrovnik provodi sa župom Svetog Mihajla u Lapadu.

– Jedna tehnologija je s područja neurokirurgije, odnosno nečega što se u Hrvatskoj tek nedavno pojavilo – 3D print u ovoj grani medicine, dok je druga tehnika pak za rehabilitaciju mišića zdjelice, zbog čega je jučer održan humanitarni koncert u Crkvi svetog Mihajla. Pokrenuta je humanitarna akcija koja bi trebala rezultirati kupnjom magnetske stolice za sve oblike inkontinencije za Odjel fizikalne medicine Opće bolnice Dubrovnik – kazao je dr. Bekić, dodavši kako se zaista radi o višestrukoj koristi.

Uz ravnatelja, važnosti primjenu novih tehnologija dodatno su pojasnili dr. med specijalist neurokirurgije Velimir Lupret, dr. Zajim Čustović primarijus specijalist urolog, subspecijalist urološke onkologije i voditelj urološkog odjela, te glavni fizioterapeut bolnice Mirsad Đanović, viši fizioterapeut.

OB Dubrovnik će nastaviti ulagati, no apeliramo na Grad Dubrovnik
-Mi jesmo bolnica ‘na repu’, koja ima određene kadrovske i financijske probleme, no oni nisu uvjetovani našim lošim upravljanjem ili financijskim nedostacima na lokalnoj razini već su posljedica jedne nerealne i nesuvisle centralizacije zdravstvenog sustava. OB Dubrovnik je po svemu specifična pa i po nekim inovativnim tehnikama liječenja i rehabilitacije u koju dosta ulažemo – kazao je Bekić, ističući kako je Dubrovnik po nekim stvarima u korak, ako ne i ispred KBC-ova Hrvatske, uz napomenu kako će OB Dubrovnik i dalje nastaviti ulagati, osobito po pitanju kirurške djelatnosti te tako omogućavati da žitelji naše županije usluge koriste u sebi najbližoj zdravstvenoj ustanovi.

-Kvalitet zdravstva u OB Dubrovnik je na najvišoj mogućoj razini i drži se do toga, odnosno – protezu koju dobijete ovdje dobit ćete i u Švicarskoj. No, osnovni problem je, ponavljam, centralizacija koja ne poznaje regionalne specifičnosti i značajke i kadrovski potencijal, gdje često moramo ovisiti o pomoći sa strane – među ostalim je istaknuo Bekić, napomenuvši da i kadrovski pacijenti mogu dobiti iznimnu uslugu, a trenutno OB Dubrovnik radi i na smanjivanjima lista čekanja, a umjetne liste čekanja bit će sankcionirane, napomenuo je Bekić. Dodao je i kako je napravljen sustav za pacijente, no tek se imaju prilagoditi s HZZO-om, koji ih zapravo, tehnički, ne može pratiti. Bekić je apelirao i na politiku.

-Kad smo već u predizbornom razdoblju, apeliram na Grad Dubrovnik da još jednom, uz županiju koja već je, malo odlučnije financijski stane iza naše bolnice. Sredstva koja se ovdje ‘ulijevaju’ od turizma moraju imati povratnu korist u smislu suvremeno opremljene bolnice gdje neće nedostajati liječnika – kazao je Bekić, kazavši kako je ova konferencija za medije također skretanje pažnje nove gradske administracije koja će se pojaviti za nekoliko mjeseci, da se malo više ulaže u OB Dubrovnik.

Impresivni detalji neurokirurgije
Doktori su potanko opisali nove tehnologije koje se razvijaju i dalje, na konferenciji je istaknuto i to da, osim moderniziranja i napredovanja, OB Dubrovnik veliku pažnju stavlja na funkcioniranje bolnice u smislu urgentnih djelatnosti, kao što su traumatologija, interventna kardiologija, ginekologija, pedijatrija, anesteziologija, neurokirurgija…

Dr. Lupret kazao je kako neurokirurgija u Dubrovniku ima na neki način sreću što se cijeli posao radi kao što se radi u svim hrvatskim klinikama, te da se radi sve – od kompliciranih tumora, pa sve do spinalne kirurgije, a planiraju se razvijati nove kirurgije. No, fokus im je trenutno na ljudima koji nastradaju u prometnim nesrećama, a u Dubrovniku je relativno veliki broj takvih, nažalost, osobito mladih pacijenata.

-Lomovi kostiju lubanje moraju se odstraniti jer se ne mogu rekonstruirati autohtoni dijelovi, već se mora napraviti plastika lubanje. To su koštani defekti koji se u većini bolnica rade tako da se koristi određeni materijal kojeg poslije sami oblikujete, koliko vam imaginacija dopušta i koliko se brzo suši sam materijal. Na kraju, dobijete implant koji ne odgovara datom koštanom defektu – dr. Lupret kazao je dolazeći na ideju 3D printanja za rekonstrukciju. Na primjerima stvarnih prometnih nesreća, pojasnio je na koji način funkcionira ovaj tip rekonstrukcije. Naime, na temelju CT-a, izradi se prirodni oblik tog koštanog segmenta, od akrilne smole se napravi kalup, te se poslije s materijalom koji je ukalupljen dobije odljev savršenog implantanta. Ukratko, sve se zada kompjuterski, a ova nova tehnologija itekako utječe i psihološku komponentu, jer savršeni implatanti, pogotovo na lubanju i licu, nisu istaknuti. A to je tek jedan impresivan detalj neurokirurgije, iznimno zahtjevne i kompliciranje grane medicine! U svakom slučaju, Dubrovnik kao svjetski brand zaslužio je ovakve aparature i tehnologije te bi se trebalo i dalje raditi na tome.

Ne morate više šutjeti o problemima
Na području neurokirurgije, OB Dubrovnik dobiva još tri specijalizanta neurokirurgije, za kraj je napomenuo dr. Lupret, dok je dr. Čustović potanko objasnio drugi razlog današnje konferencije, kupnju magnetske stolice za sve oblike inkontinencije za Odjel fizikalne medicine Opće bolnice Dubrovnik. Zahvalivši se svim sugrađanima koji su bili na sinoćnjem koncertu, kazao je:

-Neću govoriti o financijskim aspektima, već samo dodati kako ne samo da pratimo trend svjetske medicine, već nam je cilj omogućiti mladim ljudima da naslijede stvari koje se mogu raditi u našoj bolnici – početno je napomenuo dr. Čustović s posebnim osvrtom na Odjel urologije i specifičnost ove struke.

-Želimo da svaki naš sugrađanin dobije odlično liječenje. Svi pacijenti su individue te mu na takav način moramo i pristupiti. Moramo pratiti trendove, biti ‘up to date’, sudjelovati na kongresima, jednostavno, biti u toku, za najbolje moguće liječenje. Shodno tome, nedavno se rodila ideja gdje je gospodin Džanović predložio nabavku uređaja, stolice koja bi omogućila liječenje inkontinencije, te predstavljala samo uvod za otvaranje Centra poremećaje mokrenja i erektilnu disfunkciju u polikliničkom dijelu, kojeg je ravnatelj podržao. Ukratko, cilj je bio – nabavka aparata – kazao je dr. Čustović, ističući više primjera zbog kojih je ova aparatura potrebna, a koji predstavljaju veliki javnozdravstveni problem ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu, te detaljno pojašnjavajući koliko je komplicirano postavljanje dijagnoze za pacijente kojima bi ova aparatura, ukratko, na više načina uljepšala i popravila život pacijenata.

-Stoga smo se odlučili krenuti u otvaranje suvremenog polikliničkog centra koji će se baviti isključivo ovim problemima. Preko pedeset posto bolesnika koji imaju ove probleme nabavkom ove stolice riješčili bi svoje probleme – kazao je među ostalim Čustović, kazavši kako se dugoročno rasterećuje i HZZO putem ovog bezbolnog liječenja.
Dr. Džanović nešto je više rekao o metodama korištenja ove aparature, buduće bolničke opreme, ali i o tome što je OB Dubrovnik već napravila.

-Među prvima smo u Hrvatskoj počeli s rehabilitacijom kardioloških bolesnika. Krećemo s drugim rehabilitacijama, pa evo na koncu 2016. krećemo s ovim velikim projektom – kazao je dr. Džanović, istaknuvši kako inkontinencije i seksualne disfunkcije nisu samo medicinski i socijalni problem, već i partnerski problem, o kojem se ne priča.
-Šuti se, ne znaš niti kamo pokucati, kome se obratiti. Zato ova akcija nije ‘skupiti novac’, već govoriti o tome da ljudi znaju da ako imaju problem odsad znaju kome se obratiti – zaključio je dr. Džanović.

MNJ

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist