Aktualno

UKIDAJU SE KVOTE I UVODI VAUČERIZACIJA Slovenskim modelom do radne snage

UKIDAJU SE KVOTE I UVODI VAUČERIZACIJA Slovenskim modelom do radne snage

 

Poslodavci više ne bi ovisili o kvoti koju je zadala Vlada već bi se uspostavio jedan permanetni oblik tržišne ravnoteže između potrebe i realnog broja radnika. Poduzetnik bi prema njemu otišao na Hrvatski zavod za zapošljavanje i predao zahtjev za troje, recimo, tesara. Ukoliko ga Zavod nije u mogućnosti ispuniti, on automatski dobiva vaučer kojim je slobodan potražiti radnu snagu u inozemstvu.

Unatoč obimnoj brojci od 65 i sto tisuća dozvola za zapošljavanje stranaca u Republici Hrvatskoj, dubrovački ugostitelji i građevinari ponovno su se našli pred zidom. Ovog puta problem ne predstavlja isključivo nedostatak radne snage već i spora administracija. Izdavanje dozvola za boravak i rad u nadležnosti područnih ureda Ministarstva unutarnjih poslova uslijed zaglušenja u peakovima sezone postala je otegotna okolnost zbog koje kaska sveukupno gospodarstvo, tvrde naši sugovornici. Jedino rješenje uvođenje je tzv. vaučerizacije čije zaživljavanje je izgledno do lipnja.

— Principom vaučerizacije koja se uspješno primjenjuje u Sloveniji već nekoliko godina, poslodavci više ne bi ovisili o kvoti koju je zadala Vlada RH već bi se uspostavio jedan permanetni oblik tržišne ravnoteže između potrebe i realnog broja radnika. Poduzetnik bi prema njemu otišao na Hrvatski zavod za zapošljavanje i predao zahtjev za troje, recimo, tesara. Ukoliko ga Zavod nije u mogućnosti ispuniti, on automatski dobiva vaučer kojim je slobodan potražiti radnu snagu u inozemstvu – objašnja za DuList Terezina Orlić, predsjednica Hrvatske gospodarske komore Dubrovačko-neretvanske županije.

Na ovome se, govori nam Mato Butijer, vlasnik tvrtke Alfaplan građenje d. o. o., inzistiralo još prije godinu dana prijedlogom Strukovne grupe graditeljstva.

— Postupak pronalaska radnika utoliko bi se ubrzao jer ne bi trebali čekati zeleno svjetlo nadležnog ministarstva, a potom i sjednicu Vlade RH koja se sastaje svako nekoliko mjeseci. Nama se konkretno dogodilo da smo prošlog rujna kasnili s izvođenjem radova jer zbog neraspisivanja nove kvote navrijeme nismo mogli dovesti zaposlenike iz Albanije i Makedonije, a s kojima smo se već unaprijed dogovorili. Slična situacija dogodila se na drugim gradilištima. Naravno, govorim o dubrovačkom području. Slovenski model je pošteniji jer, osim spomenutog, ako zbog ovih ili onih razloga, bilo radnik ili mi, nakon probnog roka odlučimo raskinuti ugovor ta dozvola ne ispada kvote kao što je do sada bio slučaj – priča Butijer.

Raste broj predmeta, ali ne i službenika

Princip vaučerizacije, ipak, svjesni su neće skratiti administrativni proces ishođenja boravišnih i radnih dozvola na koje se u sezoni čeka i do mjesec dana. Glavni uzrok ovome tumači nam Terezina Orlić je što je kvota u odnosu na 2018. višestruko narasla, a s njom i količina predmeta dok je broj službenika u policijskim upravama ostao jednak. Doskočiti ovom problemu moglo bi se nastavlja Butijer preraspodjelom, odnosno slanjem pojačanja, makar za najgušćeg razdoblja od ožujka do svibnja.

— Do sad je sve funkcioniralo u najboljem redu. Međutim, ove godine našao sam se u situaciji da sam jednom mladiću obećao da će početi raditi 11. ožujka. On je došao čak prije i morao je na dozvolu, bez obzira što sam papirologiju predao navrijeme, čekati više od tjedan dana. Procedura bi se trebala bilo silom zakona ili povećanjem zaposlenih koje rade na izdavanju radnih i boravišnih dozvola pojednostavniti. Ovako smo svi na gubitku. Mi, jer ne možemo do radne snage i radnici kojima smještaj ne možemo platiti jer je on vezan uz JOPT koji opet ima veze s ugovorom o radu. Kod nas onda stanuju kako gosti, prijatelji ili rodbina. Nismo sigurni kada im možemo reći da dođu. Dosta je toga nejasno – zaključuje predsjednika Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

Prema službenim informacijama od početka 2019. godine na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zaprimljen je ukupno 1491 zahtjev za izdavanje dozvola za boravak i rad državljanima trećih država od kojeg je izdano njih 1005 i to ponajviše državljanima Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova. Posrijedi je čak peterostruki porast u odnosu na 2009. Mada je praksa pokazala suprotno, kako kazuju iz dubrovačke policije, postupak ishođenja traje 10 dana, a na poslovima izdavanja dozvola za boravak i rad izravno rade tri upravne referentice u sjedištu Policijske uprave te po jedna upravna referentica u policijskim postajama.

 

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist