Aktualno

Ukida se “skupljanje boca”

Ukida se "skupljanje boca"

Na danas održanom okruglom stolu u Zagrebu na temu "Sustav upravljanja ambalažnim otpadom" zaključeno je kako dosadašnji sustav prikupljanja istog nije održiv te da se uvodi novi model.

Sudjelovali su između ostalih i pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Mario Obrdalj i saborska zastupnica i bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy, predstavnici Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Zelene akcije, savjetnik vlada Jugoistočne Europe za pitanja okoliša i bivši generalni direktor Direktorata za okoliš pri Ministarstvu za okoliš i prostor Slovenije Radovan Tavzes te hrvatski gospodarstvenici koji se žele uključiti u raspravu o ovim pitanjima, prenosi Index.hr.

O temi upravljanja ambalažnim otpadom raspravljalo se u iščekivanju novog Zakona o otpadu i donošenja svih novih relevantnih pravilnika, pa tako i novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Pomoćnik ministra za zaštitu okoliša Mario Obrdalj najavio je kako novi Zakon predviđa uspostavu recovery organizacija kao novog sustava gospodarenja ambalažnim otpadom. Objasnio je kako su recovery organizacije tvrtke proizvođača koji stavljaju proizvode na tržište od kojih nastaje otpad.

– Odgovornost za skupljanje i zbrinjavanje takvog otpada pripada onima koji ga i proizvode. Dakle, proizvođač takvog otpada mora platiti i njegovo zbrinjavanje – poručio je Obrdalj.

Prijedlog Zakona je dovršen i upućen Europskoj komisiji na usklađivanje sa Zakonima EU. Saborska zastupnica SDP-a Mirela Holy naglasila je kako
Trenutačni sustav u Hrvatskoj nije ekonomičan, neučinkovit je, duboko koruptivan i kao takav neodrživ – istaknula je saborska zastupnica Mirela Holy. S njom se složila i Mirjana Matešić, ravnateljica Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj.

Po sadašnjem modelu 70 posto ambalaže vraćaju oni koji su je i kupili, dok ostatak prikupi dio građana koji preživljava sakupljajući ambalažni otpad.
 

Pročitajte još

JUBILARNI MIDSUMMER SCENE FESTIVAL Za desetu godišnjicu ‘Put oko svijeta’

Dulist

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist