Politika

Ukida se porezna olakšica za prvu nekretninu?

Ukida se porezna olakšica za prvu nekretninu?

Najveća je novost u najavljenom uvođenju poreza na nekretnine da se planira ukinuti porezna olakšica za kupnju prve nekretnine. Porez bi se, naime, s 5 smanjio na 3 posto za sve.

Za one kojima je to prva nekretnina to znači gubitak, jer računica pokazuje sljedeće: za stan od 55 kvadrata po cijeni od tisuću i pol eura, umjesto dosadašnjeg oslobađanja poreza u iznosu od 4 tisuće i 100 eura, trebali bi platiti 2 tisuće 460 eura poreza.

Kako javlja HRT, ministar financija Slavko Linić izjavio je da neslaganje u koaliciji oko poreza na nekretnine ne znači da će se odustati od uvođenja tog poreza te da će o svemu uskoro odlučiti uži kabinet Vlade.

HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak novinarima je, s druge strane, uoči sjednice Vlade rekao kako HNS ne odustaje od svog stajališta te da porez na nekretnine ne treba uvoditi dok se ne ostvari gospodarski rast.

Linić je međutim rekao da ne razumije otkud zaključci da porez na nekretnine neće ići. Istaknuo je da koalicijski partneri mogu imati različita mišljenja o različitim pitanjima, ali da o tako važnom pitanju kao što je porez odlučuje Vlada.

Podsjetio je da je o uvođenju poreza na nekretnine provedena duga javna rasprava, zbog čega, kaže, prijedlog tek sada dolazi pred uži kabinet Vlade.

– Očito je da je mnogima od vas stalo da posvađate stranke. Mi ne moramo imati isti stav o svemu, imamo različite stavove, ali o porezu će odlučiti Vlada, jer je riječ o vrlo važnoj promjeni u poreznom sustavu – poručio je Linić.

A predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović smatra kako je neslaganje s koalicijskim partnerom HNS-om oko uvođenja poreza na nekretnine jedina stvar u godinu i pol dana oko koje se nisu potpuno razumjeli te dodao da se o tom pitanju nastavljaju razgovori.

– Naš koalicijski partner ima određene rezerve prema tom zakonu i to je jedina stvar u mandatu vlade oko koje se nismo potpuno razumjeli. Nismo se u potpunosti razumjeli i nastavit ćemo razgovarati – rekao je Milanović novinarima.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist