Zanimljivosti

“Ukazana nam je najveća čast”

"Ukazana nam je najveća čast"

Približava nam se još jedna Festa svetoga Vlaha. A ona ne bi bila ono što jest bez festanjula.  A ovogodišnji festanjuli su pomorac Stijepo Brailo i obrtnik Antun Skurić, s kojima smo porazgovarali za ovaj broj duLista.

– Taj izbor i meni i obitelji puno znači. To je najveća čast koja se ukaže građaninu – rekao nam je  umirovljeni obrtnik Antun Skurić koji je punih 36 godina bio mehaničar u TUP-u. I njegova supruga Eda, i kćeri Marija, Martina i Nikolina te dvije unučice su presretne.
– I oni, kao i ja sada imaju dosta posla. Moraju učiniti večeru, pobrinut se za robu, vestit, kaput. Ovo nam je jedna od najvažnijih stvari u životu – dodao je. Osim zbog toga što je izabran za ovogodišnjeg festanjula, 2013. godinu će pamtiti i po tome što će treći put postati djed.
– Ova je godina za mene jako dobra – našalio se.

– Biti festanjul je izuzetna čast koja mi se ukazala, to je kao vrh karijere. Nakon svega i nakon profesionalne karijere, ovo jako znači i meni i obitelji. Jednostavno ne znam kako bi se izrazio. Festa mi je uzbuđenje, još od malih nogu sam je gledao i pitao se kako to izgleda biti festanjul. I sad je na koncu meni pripala ta čast da budem festanjul. Nadam se da  će biti sve u redu i da ćemo našu dužnost obaviti na sveopće zadovoljstvo – naglasio je kapetan Stijepo Brailo koji još uvijek navegava na jednoj japanskoj kompaniji, a njegovu sreću dijele i supruga Katarina i kćer Lucija. Iako je često nazočio Festama svetoga Vlaha, ove je godine trebao uskladiti posao i dužnost festanjula. 
– Sreća da imam čovjeka koji me razumije i koji mi je obećao da ću biti tu do kraja Feste. Čovjek je iz Grada pa je razumio što mi to znači – dodao je.

Festanjule sada očekuje dijeljenje proglasa po župama, s kraja na kraj Dubrovačke biskupije.

Cijeli članak pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist