Aktualno

‘Ujedinila ih je poslušnost prema investitoru’

Priopćenje inicijative 'Srđ je naš', u kojem ističu kako su počeli s prikupljanjem potpisa građana za sudjelovanje na idućoj sjednici Gradskog vijeća, objavljujemo u cijelosti.

''Dubrovački dogovor- poslušnost prema investitoru

Danas su volonteri inicijative Srđ je naš počeli s prikupljanjem potpisa građana na zahtjev za sudjelovanjem na sjednici Gradskog vijeća 30. srpnja 2013. godine. Potpisi će se slijedeća tri dana prikupljati ispred Sponze, DOCa i Tommya. Potpisi će biti predani Gradskom vijeću sa zahtjevom za praćenjem rasprave o urbanističkom planu uređenja platoa Srđa.

Zakazana sjednica Gradskog vijeća omogućena je sklapanjem nakaradne koalicije HDZa, SDPa i HNSa,  koja je nazvana "dubrovačkim dogovorom". Taj dogovor je zapravo udruživanje protiv volje građana – birača, a motiviran je samo potrebom da se izvrši volja investitora na Srđu. Na dosada nezamislivo udruživanje političke stranke je prisililo približavanje 22. kolovoza, do kada Urbanistički plan uređenja platoa Srđa mora biti donesen ili cijeli postupak ide u ponovnu proceduru, a time i moguću reviziju ovog plana koji bi uvažio volju i interese građana.

Takozvanim "dogovorom", 17 vijećnika narugalo se ne samo preko 10 000 građana koji su na referendumu glasali protiv ovog projekta, već i svim svojim biračima koju su im ukazali povjerenje na nedavnim izborima. Na taj način iznevjerili su elementarno povjerenje na kojima počiva svako društvo – da će odluke koje će odrediti budućnost i način života njihovih birača donijeti, kad ne već u skladu sa zakonom, onda barem u skladu sa vrijednostima koje promoviraju. Megalomanskom betonizacijom četiri puta većom od Mokošice tzv. lijeve stranke izdale su vrijednosti očuvanja prostora i javnih dobara, a tzv. desne stranke identitet tog istog prostora. U onome u čemu ih dosad nisu mogli ujediniti niti neposredni interesi birača kao što su izgradnja škola, vrtića i javnih sadržaja ujedinila ih je poslušnost prema investitoru.

Ukoliko građani svojim pritiskom ne uspiju spriječiti ovakvo nakaradno izigravanje njihove volje, izreka "Tko kontrolira Srđ, taj kontrolira Grad" mogla bi se realizirati u svojoj najmalignijoj formi- kao način rada Gradskog vijeća. Svoje dojmove o tzv. "dubrovačkom dogovoru" građani će moći upisati u knjigu dojmova na štandovima na kojim mogu dati svoj potpis za sudjelovanje na sjednici Vijeća 30. srpnja.''

Pročitajte još

EU IZBORI Koliko su glasova dobili Dubrovčani na listama?

Dulist

HDZ I SDP S 4 MANDATA Dubravka Šuica kraljica EU izbora u Dubrovniku

Dulist

ŠUICA O IZLAZNIM ANKETAMA Solidan rezultat, HDZ je najjača stranka

Dulist