Crna kronika

Uhvaćeni kamatari Domićevih

Uhvaćeni kamatari Domićevih

Uhvaćeno je pet osoba nad kojim je policija u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom i Financijskim inspektoratom provela kriminalističko istraživanje, tereteći ih za kaznena djela lihvarskog ugovora, prijetnje, prijevare, krivotvorenja isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja, teške krađe i krivotvorenja novca.

Kazneno su prijavljeni i pritvoreni Miro Č.(34), njegov brat Hrvoje (29) i stric Miljenko (69), te I.A.(25) i prijateljica prvoosumnjičenika A.P.(27).

Jedan od pritvorenih osoba je, neslzužbeno doznajemo, Miro Čalušić iz Zagreba, čije su žrtve bili i Dubrovčani Antonieta i Nikša Domić koji su se našli u središtu velike kamatarske afere, o čemu je duList prvi pisao.  

Obradom je, donosi portal Slobodne Dalmacije, utvrđeno da je 34-godišnjak od ožujka 2009. do srpnja 2012. u Zagrebu i Dubrovniku, u nakani stjecanja znatne materijalne dobiti, s većim brojem građana sklapao ugovore o zajmu. U njima je na iznos stvarno posuđenog novca unaprijed zaračunavao kamate i tako uvećane svote navodio kao iznos koji im posuđuje. Pritom je kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja tražbina ili upise založnog prava. Vrijednost tih ugovorenih sredstava potraživanja znatno je premašivala iznos zajmova pa je osumnjičenik na taj način pribavio sveukupnu imovinsku korist od 1.727.500 eura, odnosno 12.956.250 kuna.
 
           
Utvrđeno je, i da je Miro Č. počinio i dva kaznena djela prijevare nad dvoje hrvatskih državljana tako što ih je doveo u zabludu prilikom posuđivanja manjih novčanih sredstava tražeći od njih da s njime sklope Ugovor o kupoprodaji njihove nekretnine, vrijednosti daleko veće od stvarno posuđenog iznosa, govoreći im da će taj ugovor poništiti nakon što mu oni vrate novac. No, odmah po potpisivanju je upisao svoje pravo vlasništva na njihovim nekretninama oštetivši ih za 62 tisuće eura i 106 tisuća švicarskih franaka.

Postoji, dalje, osnovana sumnja da je 34-godišnjak počinio i kaznena djela prijetnje, poticanja na krivotvorenje isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja te krivotvorenja novca. Na neutvrđen je način pribavio veći broj neoriginalnih novčanica u apoenima od po 50 eura koje je, skupa s navedenom 27-godišnjakinjom, koristio za plaćanje na području RH, iako su oboje znali da se radi o krivotvorinama.

Miljenko Č. je, pak, osumnjičen za tešku krađu. On je iz kuće, koju je Miro prenio na svoje vlasništvo od pokojnog građanina, otuđio za sebe više raznih predmeta i stvari i na taj način pribavio imovinsku korist od preko 30 tisuća kuna.

Hrvoju Č. policija stavlja na teret krivotvorenje isprave. Zajedno s I.A. je, naime, neovlašteno ispunio bjanko zadužnicu u koju su neistinito naveli da je spomenuti građanin dao suglasnost radi naplate tražbine u iznosu od 100 tisuća kuna Hrvoju kao vjerovniku. On je, nakon toga, putem opunomoćenika, Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnio prijedlog za ovrhu na nekretninama te pokojne osobe radi naplate novčane tražbine temeljem te bjanko zadužnice na spomenuti iznos.

Temeljem naloga zagrebačkog Županijskog suda izvršene su pretrage doma, poslovnih i drugih prostorija, kao i prijevoznih sredstava kojima se koriste osumnjičene osobe. U njihovim je mjenjačnicama i obiteljskoj kući pronađena veća količina stranog i domaćeg novca i nakita, za koje postoji sumnja da su pribavljeni činjenjem kaznenih djela pa je to privremeno oduzeto. Policajci su pronašli i zaplijenili i pištolj te ručnu bombu. Zbog toga je podnijet i optužni prijedlog protiv osumnjičenika zbog više počinjenih prekršaja iz Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o oružju.

 

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist