Aktualno

UHPA-in apel za žurno rješenje viznog režima

UHPA-in apel za žurno rješenje viznog režima

Suočeni s problemom viznog režima, nastalim zbog nedovoljno razrađene provedbe rješavanja situacije za pojedine emitivne države, Udruga hrvatskih putničkih agencija smatra iznimno

važnim istupiti vezano uz navedeni problem pred kojim se turistički sektor trenutno nalazi, navodi se u UHPA-inom priopćenju za medije.

Napominju kako je riječ o problemu čije bi nerješavanje ili neadekvatan pristup mogli dovesti do nemjerljive štete za turistički sektor, ali i cjelokupno domaće gospodarstvo.

– Ulaskom Hrvatske u EU dolazi do realizacije viznog režima kojim će državljani ključnih emitivnih zemalja poput Rusije, Ukrajine ili Kine morati ishodovati vizu za ulazak u RH. Hrvatska 1. srpnja ulazi u članstvo Europske unije, no u isto vrijeme ne ulazimo i u schengenski režim što znači da će se pojedina emitivna tržišta naći u situaciji da za ulazak u našu zemlju neće biti potrebna schengenska viza, već će morati posjedovati vizu Republike Hrvatske. Takav nepovoljan sustav po domaći turizam stupit će na snagu već od 1. travnja. Problem koji UHPA želi istaknuti, a s ciljem općeg dobra za sve članice Udruge, kao i za cjelokupni turistički sektor, leži u činjenici da prema svim aktualnim pokazateljima, mjerodavne institucije još uvijek nisu pronašle model kako riješiti ovaj problem.

Modeli provedbe i kvalitetne realizacije izdavanja viza potencijalno bi mogli dovesti do odustajanja velikog broja stranih partnera te smanjenja broja dolazaka gostiju s tih tržišta. Neadekvatna provedba i nenalaženje rješenja od strane mjerodavnih institucija do danas su stvorili značajne probleme domaćim agencijama, i to u vrijeme kada se realizira sezona koja je pred nama, a o kojoj ovisi dobar dio domaćeg gospodarstva. Ukoliko do rješenja ne dođe u najkraćem mogućem roku i s konkretnim planom provedbe, šteta za sve subjekte realizacije nadolazeće sezone, uključujući i državni proračun, bit će iznimno velika.

Za primjer želimo istaknuti kako je zbog nekvalitetne provedbe rješavanja problema sa izdavanjem viza, situacija takva da se pojedini turistički subjekti, primjerice u Turskoj, u velikom broju udaljavaju od želje za suradnjom i dolaskom u Hrvatsku.
Nedavno su se neke od članica UHPA-e suočile sa situacijom da je određeni broj turističkih predstavnika s tržišta koja iziskuju vizu trebao stići u Hrvatsku u obilazak destinacija i inspekciju smještajnih kapaciteta. Isti su od konzularnih ureda te MVPEI-a tražili urgentnu vizu za ulazak u RH, a koja se prema međunarodnim pravilima izdaje u roku od 72 sata.

Organizatorima putovanja je od strane MVPEI-a priopćeno kako će o rješavanju ishodovanja urgentne vize biti informirani u roku od 60 dana. Ovakvim odnosom, koji je posljedica slabo razrađenog sistema izdavanja viza, domaće agencije su izgubile poslovne partnere, Hrvatska je izgubila velik broj gostiju, a državni proračun značajna sredstva.

UHPA ovim priopćenjem nema za cilj prozivati mjerodavne institucije već apelira na iste da ulože sve moguće napore kako bi ovaj problem bio riješen u najkraćem mogućem roku – navodi se u priopćenju Udruge hrvatskih putničkih agencija.

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist