Županija

Ugovorom od 81 milijun kuna zaokružena financijska konstrukcija CGO Lučino razdolje

Ugovorom od 81 milijun kuna zaokružena financijska konstrukcija CGO Lučino razdolje

Ugovor o sufinanciranju projekta „Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje“ s 81 milijun kuna kapitalne pomoći potpisali su u utorak u Zavičajnoj kući Dubrovačkog primorja u Slanom direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić.

Svečanom potpisivanju nazočili su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević, državna tajnica Nikolina Klaić, državni tajnik Frano Matušić, načelnik Općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić, ravnateljica RRA DUNEA Melanija Milić i pročelnik UO za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Miho Baće.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je kako je Centar vrh piramide sustava gospodarenja otpadom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i, nakon Pelješkog mosta, jedan od najvažnijih projekata za najjužniju hrvatsku županiju.

”Izgradnjom Centra sustav gospodarenja otpadom dobit će gotovu formu i neće biti upitnika kako zbrinjavati otpad. U kontekstu uspješnog gospodarenja otpadom i stvaranja kružne ekonomije nužno je što više odvajati. Republika Hrvatska preuzela je obvezu do kraja 2020. godine odvajati 50 posto. Siguran sam da ćemo se svi pozabaviti izazovom tog cilja”, istaknuo je Ćorić.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić podsjetio je kako je u veljači potpisan ugovor o dodjeli 287 milijuna kuna iz fondova Europske unije za izgradnju Centra.

”Ovim ugovorom zaokružili smo financijsku konstrukciju cijelog projekta, kojim će se riješiti problem zbrinjavanja otpada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Sustav gospodarenja otpadom imperativ je hrvatske politike zaštite okoliša. Ne samo zbog obveza europskih direktiva, već želimo čuvati naše prirodne resurse i poticati održiv razvoj”, rekao je Kukić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić ovaj je projekt nazvao strateškim za županiju.

”Otpad je dosad završavao na neuređenim odlagalištima, što je loše rješenje neprihvatljivo regulativi EU. Ovim dobivamo uređen sustav gospodarenja otpadom. I ne sam Centar s pretovarnim stanicama, već će projekt utjecati na nužno razvrstavanje i smanjivanje otpada, kao i na odvajanje i recikliranje. Bez ovog projekta turizam bi nam bio na klimavim nogama”, ustvrdio je župan Dobroslavić.
Direktor Agencije za gospodarenje otpadom Josip Bačić izjavio je kako se očekuju građevinske dozvole za tri pretovarne stanice, za jednu je u tijeku izrada glavnog projekta, a za najveće stanice u Dubrovniku i Metkoviću očekuju se lokacijska dozvola, odnosno idejni projekt.

Centar za gospodarenje otpadom Dubrovačko-neretvanske županije Lučino razdolje trebao bi biti izgrađen do kraja 2022. godine, a s radom početi tijekom 2023. godine.

Projekt je ukupno vrijedan 495 milijuna kuna, od čega je prihvatljivih troškova 408 milijuna kuna, pri čemu se projekt financira u udjelu 70,12 posto Europska unija, 19,82 posto Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10 posto Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač Agencije za gospodarenje otpadom.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist