Grad

UGOVOR ZA PRVU FAZU Kreće sanacija Grabovice, konačno zatvaranje krajem 2020.

UGOVOR ZA PRVU FAZU Kreće sanacija Grabovice, konačno zatvaranje krajem 2020.

Ugovor o izvođenju prve faze radova sanacije odlagališta komunalnog otpada Grabovica potpisali su gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i predstavnik tvrtke G. T. Trade d.o.o. Arsen Zoran Tonšić u ponedjeljak u Konavoskom salonu.

– Danas konačno krećemo u razjašnjavanje priče vezane za Grabovicu. To je nešto o čemu smo pričali u predizbornoj kampanji i isticali kao važno. Prva faza obuhvaća rekonstrukciju postojećih građevina, ulazno-izlazne zone te gradnju novih. Nove građevine koje će se izgraditi su cisterne za tehnološku vodu, sabirni bazen za otpadne i pročišćene tehnološke vode, vaga te taložnik i separator ulja i masti za pranje vozila. Također, sanirat će se kazete s odvodnjom te izgraditi obodni kanali i ograda. Vrijednost radova je 9 milijuna i 800 tisuća kuna plus PDV. Tvrtka koja je izabrana kao izvođač radova na javnoj nabavi je G. T. Trade d.o.o. iz Splita. Ovim smo započeli onu dugo očekivanu fazu sanacije Grabovice, a u konačnici idemo i ka drugoj fazi, odnosno njenom okončanju i zatvaranju. Očekivana duljina radova je šest mjeseci, a nadamo se i dobrom vremenu jer nam je vrijeme bitan faktor u poslu – istaknuo je Franković.

– Kao tvrtka smo specijalizirani upravo za radove sanacije odlagališta otpada, u tom smo poslu duže od 15 godina. Iza sebe imamo više od 70 saniranih odlagališta, tako da se nadamo da ćemo i ove radove privesti jednom uspješnom kraju na zadovoljstvo Grada Dubrovnika – rekao je Tonšić.

Franković je rekao da se početak radova očekuje 15. lipnja, nakon pravnog postupka prijave gradilišta. Tonšić uvjerava da će radovi biti usklađeni s radom Čistoće, odnosno da će otpad na odlagalište stizati tijekom izvedbe sanacijskih radova.

Franković se osvrnuo i na drugu fazu radova koja bi okončala pitanje Grabovice.

– Druga faza je konačna faza, dakle zatvaranje same Grabovice, a kraj predviđamo 2020. godine. Nakon toga moramo voditi računa gdje otpad dalje odlagati. Na jednom od posljednjih sastanaka ovdje s ministrom zaštite okoliša rekli smo da je određena lokacija Ploča, ali nažalost mi tada još uvijek nećemo imati riješeno pitanje prometovanja do samih Ploča jer Pelješki most još neće biti izgrađen. Od Ministarstva vanjskih poslova tražili smo dopusnicu da takva vrsta prijevoza može prelaziti državnu granicu, ulaziti u teritorij druge države i ponovno ulaziti u teritorij Republike Hrvatske za kraće razdoblje. Očekujemo i budući Centar za gospodarenje otpadom koji radi Dubrovačko-neretvanska županija. Nitko ne želi otpad u svojoj općini, svi bježe od toga, ali činjenica je da otpad negdje mora biti. Mi ga sami proizvodimo na dnevnoj bazi, i vidite kad se samo jedan dan u tjednu ne odvede otpad kako situacija izgleda. Lokacija Lučinog razdolja je definirana, napravljene su sve studije i analize i siguran sam da to može biti plus cijelom području. Osobno sam obišao više centara za gospodarenje otpadom i uistinu mogu reći da, osim što rješavaju jedan od velikih problema,  značajan su generator novca jer se oporabom samog otpada i daljnjom upotrebom u druge energente može i jako dobro zaraditi – naglasio je.

Gradonačelnika su upitali i o problemu azila.

– Azil će se graditi, sutra ćemo prezentirati idejno rješenje. On se neće graditi na Grabovici, nego na lokaciji s koje se niti ne vidi Grabovica, ali je u neposrednoj blizini. Kad se Grabovica u potpunosti sanira, naš cilj je da cijelo to područje Grabovice postane područje za takozvani ‘horseback riding’ odnosno za jahanje konja. Uz budući azil i područje za jahanje vjerujemo da bi privukli velik broj domaćih ljudi, ali i velik broj stranaca i da bi to bila funkcionalna cjelina. Idejno rješenje smo predstavili međunarodnim udrugama koje su iskazale oduševljenje – objasnio je.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist