Aktualno

“Ugovor o granici s BIH-a temeljen na falsifikatu”

"Ugovor o granici s BIH-a temeljen na falsifikatu"

Granica u Malostonskom zaljevu ne ide sredinom, stoga BIH-a nema mora u Malostonskom zaljevu. Obitelj Putica i Općina Neum nelegalno su uknjižile posjed na Velikom i Malom školju. Napravljena je pogreška pri identifikaciji granice. Granična crta je povučena na temelju falsifikata kojeg još nitko nije osporio!

Sve te činjenice samo su dio objavljenih i stručno potkrijepljenih materijala u najnovijoj knjizi “Prijevara i zabluda? – problem granice na području poluotoka Kleka” trojice autora, akademika Nenada Vekarića, dr.sc. Stjepana Ćosića i Nika Kapetanića. Knjiga, koja je ovih dana izašla iz tiska, i koju će dobiti svi saborski zastupnici donosi nove dokaze kojima autori potvrđuju ranije teze kako su Veliki i Mali školj te vrh Kleka hrvatski teritorij, a bit će poslana svim saborskim zastupnicima uoči ratifikacije Ugovora o granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja je najavljena za 19. rujna.

Tim povodom Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Dubrovnik poziva na predstavljanje knjige „Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka“ autora Stjepana Ćosića, Nika Kapetanića i Nenada Vekarića koje će se održati sutra, u četvrtak 13. rujna u 11 sati, u dvorani Ivana Pavla II. samostana Sveta Klara. Knjigu će predstaviti prof. dr. Ivo Banac i dipl. iur. Željko Raguž.

– Sve dosadašnje spoznaje i indicije smo poduprli u tolikoj mjeri da možemo reći kako raspolažemo čvrstim dokazima. Definitivno tvrdimo da granica u Malostonskom zaljevu ne ide sredinom već da BIH-a nema mora u Malostonskom zaljevu. Produbili smo i spoznaje o vlasništvu i imovinskim odnosima kad su u pitanju ponta Kleka, Veliki i Mali Školj, i to od 1837. godine kada je uknjižena Općina Duba stonska pa do Marina Gučića 1878. i kasnije, sve do nacionalizacije i oduzimanja otoka Gučićima od strane države. Otoci su kasnije uknjiženi na Općinu Ston, a danas na Republiku Hrvatsku – ističe uvodno jedan od autora Niko Kapetanić.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju duLista koji je od jutros na kiscima.

 

Pročitajte još

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist