AktualnoKome zidine

“Ugovor će se uskladiti do drugog čitanja”

"Ugovor će se uskladiti do drugog čitanja"

– Razgovarali smo o cjelini Zakona koji je u proceduri i dogovorili načelnu poziciju da će se između dva čitanja Zakona, odnosi između Društva i Grada Dubrovnika urediti novim ugovorom, tako da ne bi trebale biti uređivane zakonom – istaknula je nakon današnjeg sastanka s DPDS-om ministrica Andrea Zlatar Violić.

– Jedini zahtjev Ministarstva je da sve strane koje rade na dubrovačkoj baštini, ne samo gradskoj, nego na području cijele županije, posebno bivše Dubrovačke Republike, koordiniraju strateški svoje poslove, jer ovdje imamo pet ili šest subjekata, od Grada, Županije, DPDS-a, Zavoda za obnovu, restauratora i konzervatora. Te djelatnosti u ovom trenutku, da tako kažem, nisu koordinirane i ne postoji dugoročna strategija. Vrlo sam zadovoljna ovim sastankom, jer on znači da će Zakon koji je u proceduri ticati i izmjena statusa samoga Zavoda, odnosno posla kojeg će izvršavati Zavod, a DPDS u svom opsegu posla će odnose urediti sa Gradom Dubrovnikom zasebnim ugovorom, to je naš plan i vjerujemo da će on do drugog čitanja zakona biti reguliran – istaknula je Zlatar Violić.

– Ministrica je istakla – u načelu, ukoliko se postigne dogovor da uloga DPDS-a ostane kakva je bila, i da mi imamo u mogućnosti i dalje raditi našu osnovnu zadaću, a to je promocija, zaštita i prezentacija baštine dubrovačkog kraja, bit ćemo zadovoljni – istaknuo je predsjednik DPDS-a Denis Orlić.

Grad Dubrovnik: Zaštita interesa i Grada i DPDS-a!

Nakon sastanka priopćenjem se oglasio i Grad Dubrovnik. Tekst priopćenja prenosimo u cjelosti:

''Novim ugovorom ili novim zakonom urediti će se upravljanje dubrovačkim zidinama .

Na inicijativu gradonačelnika Grada Dubrovnika Andra Vlahušića i ministrice kulture Andree Zlatar Violić danas je održan sastanak s predsjednikom Društva prijatelja dubrovačke starine Denisom Orlićem u prostorima DPDS-a.

Tema sastanka bio je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrozene spomeničke cjeline Dubrovnika koji se nalazi u proceduri Hrvatskog sabora , prvo čitanje, koju prolazi uz manje intervencije saborskih odbora.

Razgovor je prošao u konstruktivnom tonu, pri čemu su se gradonačelnik Vlahušić i predsjednik DPDS-a Orlić usuglasili da će sve stranke uključene u upravljanje, očuvanje i obnovu spomeničke baštine u Gradu Dubrovniku surađivati i zajednički odgovorno raditi za dobrobit očuvanja dubrovačkog duha i kulturne baštine.

Upravljanje zidinama treba prilagoditi suvremenim potrebama i zakonskoj regulativi kako bi se otvorila mogućnost stvaranja dodatnih izvora financiranja ulaganja u baštinu i duh Dubrovnika, usuglasili su se sudionici sastanka.
Gradonačelnik Grada Dubrovnika predložio je da treba naći mirni način rješavanja nastaloga spora, odnosno da se, neovisno o proceduri donošenja Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika, odnosi Grada i DPDS-a urede novim ugovorom koji bi štitio interese Grada i DPDS-a, a upravljanje sredstvima od ulaznica za zidine učinio demokratičnijim i transparentnijim.

Ipak, ako DPDS nije spreman prihvatiti takav ugovor, redovita zakonodavna procedura donijet će obvezujuće upute za sve uključene strane.

Grad Dubrovnik predlaže da se novim ugovorom trebaju se zaštite interesi i DPDS-a i Grada.

Interes DPDS-a može se definirati kroz osiguravanje redovitog i trajnog izvora sredstava za djelovanje Društva, odnosno da se udovolji traženju DPDS-a da nastavi obnovu dubrovačkog fortifikacijskog sklopa – dubrovačkih zidina, stonskih zidina, te kule Soko u Dubravci.

Sredstva potrebna za redovitu djelatnost Društva, obnovu baštine i promociju ciljeva i misije Društva iznose na godišnjoj razini oko 10 milijuna kuna, ovisno o intenzitetu obnove. U ovom trošku na radove bi se odnosilo minimalno 80% sredstava, a ostalo se odnosi na druge djelatnosti Društva.

Uz to, Grad predlaže da se napravi posebni Fond za kupovinu objekata za koji postoji pravo prvokupa, a Fond bi se punio od desetine cijene svake prodane ulaznice za zidine i od 5 % od svake prodane Dubrovnik card kao i od dijela poreza na promet nekretninama.

O ovim prijedlozima očekuje se skoro očitovanje Društva prijatelj dubrovačkih starina.

Ministrica Zlatar Violić rekla je kako je s pozicije Ministarstva kulture važno da sve strane koje rade na dubrovačkoj baštini u Dubrovačkoj neretvanskoj županiji koordiniraju svoje djelatnosti, od Grada Dubrovnika, Zavoda za obnovu, konzervatora i restauratora do Društvo prijatelja dubrovačke starine u cilju izrade kratkoročne i dugoročne strategije obnove i zaštite kulturno-spomeničke baštine. U tom kontekstu, naglasila je centralnu ulogu Zavoda za obnovu Dubrovnika, ali i istaknula da će se, obzirom na obim posla, naći sasvim dovoljno sredstava i aktivnosti za nastavak djelovanja DPDS-a

Predstavnici Društva prijatelja dubrovačke starine iznijeli su prijedloge koji će se uzeti u razmatranje prilikom sastavljanja novog prijedloga ugovora, ali i između dvaju čitanja prijedloga Zakona o obnovi spomeničke cjeline Dubrovnika.''

 

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist