Aktualno

Ugostiteljima promet porastao 31,4%!

Ugostiteljima promet porastao 31,4%!

Porezna uprava zadovoljna je prvim rezultatima fiskalizacije, a podaci za ugostitelje kod kojih su poreznici bili u nadzoru pokazuju da su ti ugostitelji u siječnju ove godine prijavili 31,4 posto veći promet nego u siječnju prošle godine.

– Iako se u siječnju 2013. godine velik dio obveznika tek prilagođavao Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno od početka nisu svi proveli sve potrebne mjere, Porezna uprava je zadovoljna prvim rezultatima fiskalizacije – navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Potkrepljuju to i podacima o razlici u ostvarenom prometu kod 3.412 fizičkih osoba, uglavnom ugostitelja, te 1.346 malih pravnih osoba kod kojih je Porezna uprava bila u nadzoru primjene odredbi Zakona u fiskalizaciji.

Po podacima koje iznosi Porezna uprava, te su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, u siječnju prošle godine prijavile isporuke u vrijednosti 139,2 milijuna kuna, dok su u siječnju ove godine prijavile promet od 182,9 milijuna kuna, što je čak 31,4 posto više.

Iz Porezne uprave ističu da je dobre rezultate polučila i usporedba prijavljenog prometa kod malih pravnih osoba, a podaci za one kod kojih su poreznici bili u nadzoru pokazuju da su prijavili 23,5 posto prometa više u odnosu na prošlu godinu – u siječnju 2012. prijavile su nešto manje od 148 milijuna kuna prometa, a u siječnju 2013. promet od 182,8 milijuna kuna.

S obzirom da se nadzor Porezne uprave od veljače znatno postrožio i da će inspektori još intenzivnije obilaziti obveznike fiskalizacije, u idućim mjesecima očekujemo još bolje rezultate u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, navode iz Porezne uprave.

Učinak bi trebao biti još veći nakon 1. travnja, kada se obveza fiskalizacije propisuje za obveznike koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla, obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, te nakon 1. srpnja kada se obveza propisuje za sve obveznike fiskalizacije, napominju iz Porezne uprave.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist