Aktualno

Ugostiteljima promet porastao 31,4%!

Porezna uprava zadovoljna je prvim rezultatima fiskalizacije, a podaci za ugostitelje kod kojih su poreznici bili u nadzoru pokazuju da su ti ugostitelji u siječnju ove godine prijavili 31,4 posto veći promet nego u siječnju prošle godine.

– Iako se u siječnju 2013. godine velik dio obveznika tek prilagođavao Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, odnosno od početka nisu svi proveli sve potrebne mjere, Porezna uprava je zadovoljna prvim rezultatima fiskalizacije – navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Potkrepljuju to i podacima o razlici u ostvarenom prometu kod 3.412 fizičkih osoba, uglavnom ugostitelja, te 1.346 malih pravnih osoba kod kojih je Porezna uprava bila u nadzoru primjene odredbi Zakona u fiskalizaciji.

Po podacima koje iznosi Porezna uprava, te su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, u siječnju prošle godine prijavile isporuke u vrijednosti 139,2 milijuna kuna, dok su u siječnju ove godine prijavile promet od 182,9 milijuna kuna, što je čak 31,4 posto više.

Iz Porezne uprave ističu da je dobre rezultate polučila i usporedba prijavljenog prometa kod malih pravnih osoba, a podaci za one kod kojih su poreznici bili u nadzoru pokazuju da su prijavili 23,5 posto prometa više u odnosu na prošlu godinu – u siječnju 2012. prijavile su nešto manje od 148 milijuna kuna prometa, a u siječnju 2013. promet od 182,8 milijuna kuna.

S obzirom da se nadzor Porezne uprave od veljače znatno postrožio i da će inspektori još intenzivnije obilaziti obveznike fiskalizacije, u idućim mjesecima očekujemo još bolje rezultate u suzbijanju sive ekonomije i uvođenju reda u prometu gotovinom, navode iz Porezne uprave.

Učinak bi trebao biti još veći nakon 1. travnja, kada se obveza fiskalizacije propisuje za obveznike koji obavljaju djelatnost trgovine na veliko i na malo, popravak motornih vozila i motocikla, obveznike koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja, te nakon 1. srpnja kada se obveza propisuje za sve obveznike fiskalizacije, napominju iz Porezne uprave.

Pročitajte još

NIJE SVUGDJE IZVRSNO Gdje je more bilo dobro, a gdje zadovoljavajuće kakvoće?

Dulist

Dubrovčanin Đuro Lubura predsjednik Hrvatske Mense

Dulist

NE NASJEDAJTE Cirkuliraju lažne poruke o nagradnoj igri Hrvatske pošte

Dulist