Grad

Ugostitelji dali svoje mišljenje o pultovima, štafelajima, stratama i majicama

Ugostitelji dali svoje mišljenje o pultovima, štafelajima, stratama i majicama

Članovi Ceha ugostitelja danas su održali sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Željkom Ragužem vezano za Plan o upravljanju javnim površinama povijesne jezgre koji se počinje primjenjivati od 1. svibnja.

Taj Plan izazvao je prijepore među ugostiteljima koji svoje lokale imaju u Gradu, te su na sastanku iznijeli svoje mišljenje po tom pitanju.

-Plaćate velike najamnine, ali što vi to nemate što niste imali prošle godine, imate stolove i stolice koje ste imali i prošle godine, a ono što je bilo na crno je bilo. Idemo legalizirat sve što se može legalizirat. Ovim planom smo pokazali da nemate previše stolova i stolica, i još se tu može dosta toga staviti a da ulice budu prohodne, ali više neće biti stolova na crno-rekao je uvodno Željko Raguž.

Nikša Grljević ugostitelj s Gundulićeve poljane komentirao je kako se propisi neće poštivati na Gundulićevoj poljani jer je ona u lošem stanju.

– Oko 90 posto Gundulićeve poljane danas više nema fuga, a ona služi kućnim ljubimcima za vršenje nužde. Također 50 posto kamena je popucalo i culja se, stolovi padaju. Morat ću sigurno prijeći pola metra obilježenju javnu površinu, ali ne mojom greškom već zbog toga jer se Grad i konzervatori ne mogu dogovoriti oko uređenja poljane. Pa barem neka ulože novce koje smo mi plaćali svih ovih godina, a plaćamo mnogo – naglasio je.

– Prelazit će te s onim brojem stolova koji su vam dozvoljeni, 20, 30 centimetara ili koliko bude određeno, a ako je netko sjeo pa se pomaknuo ili se pomaknuo zbog ulegnuća, neće biti kažnjavanja. Dakle neće biti kažnjavanja ako se netko pomaknuo i malo izašao iz gabarita. Isto tako, neće se označiti cijela površina, već rubni dijelovi i s lijeve i s desne strane, i bit će vidljivo svakome koliko neki ugostitelj ima javne površine. A što se tiče urušavanja poljane, ne želim politizirati oko odnosa s DPDS-om ali ima tu još situacija koje nisu popravljene na zadovoljstvo svih nas. Pa problem je i Poljana na Jezuitima, a gospodin Bitanga je pitao kada će se popločati. Što se tiče Grada Dubrovnika sutra ali nemamo zeleno svjetlo konzervatora. Ako ga daju idemo u popravak. Nemojte se brinuti ako do sada niste kršili propise– odgovorio mu je Raguž.

Ugostitelj iz ulice Garište postavio je pitanje o tome tko će kupiti majice te što će biti sa štafelajima koje su kupili prije dvije godine.

– Kupili smo štafelaje prije 2 godine, ja plaćam 2 da bi radio cijele godine i što sad?
A što ako se majice budu međusobno razlikovale, gdje ćemo ih kupiti, tko će ih platiti? – istaknuo je postavivši praktično pitanje.

– Imamo recimo 4 gosta koji dolaze svaki dan i dovedu 4 prijatelja te zahtjevaju da im spojimo stolove. A svaka ulica ima svog luđaka, i on me slika i prijavi da sam izašao van gabarita pa ćete me zatvoriti. Ionako radimo samo 4 mjeseca – naglasio je postavivši slijedeće pitanje.

– Što s ovim finim ‘curama’ koje šetaju i guraju mi letke. Gdje ćete njima staviti šajbu, kako ćete im narediti da naprave majice jer ni Revelin ni Banje nisu u Gradu? – istaknuo je.

– Na glavnim ulicama nema štafelaja, ali u sporednim će biti, odmah iza pultova koji moraju biti uniformirani kao i same majice – odgovorio mu je Raguž dodavši kako pult košta između 1000 i 1500 kuna, a majice 60 kuna.

– Hoćete li nam vratiti novce ako se promijeni vlast – pitao je ugostitelj.

– Hoćemo li mi raditi do 4 ujutro? – dodao je ugostitelj.
– Jesu li vam oni konkurencija?-pitao ga je Raguž.

– Nisu, ali mi moramo imati pult, a oni mogu štetati. Kad prođem na Stradunu jedino me oni potežu za rukav, ne ubacivači. To se njima ide na ruku – zaključio je.

Ugostitelji su istaknuli kako su za to da se uvede reda, ali da nitko ne bude zakinut.

– No do toga će doći jer će pult na početku ulice sporedno od Straduna dobiti vlasnik onog lokala koji ponudi najveći iznos – dodali su ugostitelji.

Postavili su i pitanje zašto se ne skinu crvene strate na početku svake ulice na kojima se nalaze imena lokala koji su odavno zatvoreni.

Raguž je dodao kako kako će ispred svakog lokala moći besplatno stajati zaposlenik, a u slučaju kršenja propisa slijede opomena, novčana kazna te oduzimanje javne površine za stolove i stolice.

 

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist