Grad

UGOSTITELJI ‘ČELIČNOM MATU’ ‘Ako ćete uvoditi reda, počnite od ‘svoje kuće”

UGOSTITELJI 'ČELIČNOM MATU' 'Ako ćete uvoditi reda, počnite od 'svoje kuće''

Udruga ugostitelja uputila je medijima reakciju na ukidanje korištenja javnih površina trima ugostiteljskim objektima kojima je utvrđeno da su prekršili potpisani ugovor s Gradom Dubrovnikom.

‘Grad Dubrovnik je 2. svibnja odredio privremeni otkaz ugovora o zakupu javne površine jednom članu Udruge te još dvoje kolega ugostitelja. Činjenica je da su neke odredbe iz ugovora povrijeđene i vjerujemo da su sve naše kolege svjesne da se dogovorena pravila kao i odredbe ugovora trebaju poštivati.

Međutim, moramo biti realni da u bar jednom od ovih prekršaja težina samog prekršaja ne odgovara kazni.

Gradske službe se trebaju voditi postojećim odredbama, ali bi svakako trebali imati osjećaj za pravičnost, te uzeti u obzir da se ubuduće za prvi manji prekršaj izriče upozorenje ili neka vrsta uvjetne kazne.

Neosporno je da opetovani ili prethodno upozoreni prekršitelji trebaju biti adekvatno kažnjeni, ali drakonsko kažnjavanje poduzetnika za prvu pogrešku nije konstruktivno i ne pokazuje ikakvu trunku pravičnosti ni poslovne senzibilnosti.

Posebno kad uzmemo u obzir činjenicu da i dio neodgovornih građana Grada već godinama svakodnevno krši pravila o komunalnom redu i odlaganju otpada bez ikakvih reakcija ili sankcija nadležnih.

Na primjer, u konkretnom slučaju tvrtke Bota d.o.o., vlasnik tvrtke je sam objavio da je dio otpada objavljenog u medijskim natpisima njegov, te da će se pobrinuti da se to nikad više ne ponovi. Sigurni smo da sam nije prihvatio odgovornost, komunalno redarstvo bi vrlo teško utvrdilo počinitelja među stotinjak ugostitelja i preko tisuću ugostiteljskih radnika u Starom Gradu.

U svakom poslu pogreške se događaju, ali visina i oblik kazne moraju odgovarati težini počinjenog prekršaja.

Svjedoci smo da su za neke puno teže prekršaje, propuste, pa i krivična djela u Gradu, Gradskom poglavarstvu ili javnim službama Grada izricane uvjetne kazne, te da odgovorne osobe na pozicijama u gradu Dubrovniku NIKAD nisu financijski ili vlastitom imovinom odgovarale za propuste kojima su oštetili Grad. Vjerojatno je ta ‘čast’ strogog kažnjavanja bila rezervirana isključivo za poduzetnike i realni sektor?

Nadamo se da će se to promijeniti te da će ova gradska vlast primjerom pokazati da nije kao mnoge do sada. Da im nije namjera demonstrirati moć i trenirati strogoću samo na malim poduzetnicima ovog grada dok njihovi sadašnji ili bivši namještenici i drugi prolaze nekažnjeno.

Često se kroz medije čuju izjave i komentari gradskih dužnosnika kako su loše odluke prethodnika dovele Grad u neopravdan financijski gubitak.

U pravilu taj gubitak uvijek nadoknade i podnesu poduzetnici i građani. Nikad oni koji su ih prouzročili

Želimo vjerovati da ova vlast ubuduće neće imati različite standarde u tretmanu poduzetnika od svojih namještenika nego će ih za propuste jednako sankcionirati, otpuštati i tražiti nadoknadu iz njihove privatne imovine.

Ako je već Grad odlučio uvoditi red po ulicama, bio bi dobar primjer svima nama da počne prvo sa ‘svojom kućom’.

Mi ćemo sigurno podržati i pratiti dobar primjer.

S poštovanjem

Ante Vlašić
Udruga ugostitelja Dubrovnik’

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović