Aktualno

UDRUGE BEZ PROSTORA, GRAD BEZ RJEŠENJA Kolarini beskućnici, Domobrani umalo deložirani

Udruge mladih koje pod okriljem Centra za mlade Grada Dubrovnika djeluju u prostoru bivšeg hotela Stadion uskoro sele u novi prostor smješten u blizini autobusnog kolodvora, a pridružit će im se i udruge iz oblasti tehničke kulture.

Vijest je to koja je ovih dana stigla iz Grada Dubrovnika. Pohvalno je što će u sklopu peterostruko većeg prostora, koji se uzima u zakup od Luke Dubrovnik, svoje mjesto naći i udruge tehničke kulture koje se, naveli su iz Gradske uprave, godinama nose s nedostatkom adekvatnog prostora ili djeluju u neodgovarajućim uvjetima. No, s ovim nažalost nisu riješeni svi problem pojedinih dubrovačkih udruga, a među njima je i Kazališna družina Kolarin, koja je krajem ožujka preko društvenih mreža objavila ‘vapaj za pomoć’ kako do kraja mjeseca moraju hitno naći nekoliko ‘kvadrata’ za držati scenografiju.

Devet godina bez prostora

— Kolarini su u devet godina postojanja još uvijek bez ikakvog prostora kojeg bi dobili na korištenje. Do sad su nam dobri ljudi, prijatelji i rodbina pomagali, ali sad nam je frka i hitno moramo do kraja mjeseca naći par kvadrata nekog prostora gdje možemo držati scenografiju naših predstava – objavili su Kolarini, a na sreću uspjeli su se privremeno brzo snaći zahvaljujući Ani Perović Alamat i Vlahu Alamatu. No, to nikako nije trajno rješenje jer Kolarinima ne nedostaje samo prostor za vrijednu scenografiju već i prostor za sastanke, ali i probe. Treba istaknuti kako je ova amaterska kazališna družina osnovana s ciljem promicanja dubrovačke književne scenske riječi, njegovanja zavičajnog govora, izvođenja dramskih djela i igrokaza za djecu i odrasle, poglavito dubrovačkih pisaca. U devet godina svoga postojanja ostavili su zapaženi trag na dubrovačkoj kulturnoj sceni. Tome u prilog svakako govori i činjenica da su u dva mjeseca ove godine odigrali čak 13 predstava.

Imamo volje i ideja, ali…

— Radimo tijekom cijele godine, a nažalost nemamo niti svoj uredski prostor u kojem bismo držali registratore, postere, plakete, nagrade, kostime… To sve držimo po kućama. Nedostaje nam prostor koji bi bio naše sjedište i u kojem bismo mogli imati i čitalačku probu, prostor za sastanke, koje održavamo po kafićima. A da ne govorimo o prostoru za vježbanje. Dubrovačke ljetne igre nam preko zime ustupe svoj prostor, na čemu smo im neizmjerno zahvalni jer možemo održavati probe, a znali smo ih imati i u bolničkoj sali, u prostorima DURA-e… Uvijek nam netko izađe ususret, a za igranje tu su Kazalište i neke druge lokacije, ali nemamo ni svoje skladište nego se za scenografiju uvijek nekome ‘krpimo’. Tko može, primi nas u jedan kantun. Nedavno smo imali problem jer smo morali iseliti iz jednog skladišta pa su nam Ana i Vlaho Alamat ustupili svoju garažu na neko vrijeme, dok se ne snađemo – govori nam Darija Mikulandra Žanetić, predsjednica Kolarina te dodaje kako ovoj kazališnoj družini treba uredski i mali skladišni prostor od 4–5 kvadrata te prostor za vježbanje.

Na naše pitanje jesu li o ovom problemu razgovarali s Gradom Dubrovnikom i jesu li jedno od rješenja možda Lazareti te dijeljenje prostora s nekim od korisnika, ističe kako su ti kontakti uvijek nekako bili bezuspješni.

— Puno smo puta pisali i pitali i uvijek je bio odgovor da se međusobno dogovorimo s drugim udrugama. Srećom, za sad nam uvijek netko izađe ususret, ali ne možemo biti kreativniji i efikasniji jer nemamo ništa svoje. Ako radimo neku predstavu u koju bismo mogli uključiti i mlađe ljude, možda čak i djecu, problem je što im ne možemo reći gdje ćemo imati probu kad nemamo svoj prostor i kad se svaki put snalazimo. Probe često radimo i po kućama – ističe Mikulandra Žanetić.

— Ovo radimo iz ljubavi i u svoje slobodno vrijeme. Od gusta navečer nakon posla dolazimo na probu, volimo taj kreativni proces, uživamo u tome i volimo to pokazati publici. Imamo volje, entuzijazma i puno ideja, ali želje su jedno, a mogućnosti drugo – ističe dalje Darija Mikulandra Žanetić.

Plaćaju prostor koji prokišnjava

S druge strane, udruga Hrvatski domobran Dubrovnik ima sasvim drugi problem. Imaju prostor u suterenu zgrade u ulici Josipa Kosora, gdje su smještene udruge proistekle iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata za kojega plaćaju zakupninu zadnjih godinu i pol dana, ali je on neadekvatan. Odnosno, udruga se suočava s čestim poplavljivanjem prostora, zbog čega im je stradala i vrijedna arhiva dokumenata.

— Naša udruga djeluje u sklopu postojećih poslovnih prostora koji su dodijeljeni prvotno bez naknade udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i Drugog svjetskog rata. Koristimo jedan od tih prostora u suterenu koji prokišnjava. Sve zbog loše izvedbe, a usudio bih se reći i krađe tijekom građenja prije 10–15 godina pa čim procuri negdje u banjama na katovima iznad, voda se slijeva u naš prostor preko dilatacijskih kanala. Devet puta sam ispred udruge Domoupravi prijavljivao štete od poplave, a nažalost arhiva vrijednih dokumenata domobrana nam je oštećena i propada – priča nam predsjednik udruge Hrvatski domobran Dubrovnik Željko Kulišić.

— Više puta smo se žalili i tražili sastanke. Budući da prije godinu dana nismo htjeli potpisati ugovor o najmu jer je prostor neadekvatan, pročelnik Zdenko Medović uputio nam je zahtjev za iseljenje. Nakon toga sam bio na razgovoru s gradonačelnikom koji nam je obećao rješenje, ali on puno toga obećava pa nažalost ne ispunjava – govori Kulišić dodavši kako se od deložacije odustalo. Domobrani godišnje za ovaj prostor izdvajaju više od 5 tisuća kuna za zakupninu i režijske troškove. Naime, iako su udruge prvotno dobile prostore na korištenje bez naknade, zakonskim izmjenama uvedena je zakupnina.

— Platio bih nekome samo da ne stoji u ovom prostoru – ističe Željko Kulišić dodavši kako su minimalno dva puta godišnje suočeni s poplavama.

Sve ide preko javnog natječaja

S obzirom na navedene probleme pojedinih udruga, koje ili nemaju svoj kutak za djelovanje ili imaju, ali je u derutnom stanju, zanimalo nas je ima li Grad Dubrovnik neko dugoročno rješenje za zbrinjavanje udruga. Odgovor nismo dobili. A očito je kako naši sugovornici nisu jedini koji godinama muku muče s prostorima, o čemu je javnost obavijestio i sam Grad Dubrovnik kad su u pitanju udruge tehničke kulture, o čemu smo pisali na početku ovog teksta. Doznali smo tek kako se trenutno u prostorima koji su u vlasništvu Grada Dubrovnika nalazi 46 udruga, a dio njih dijeli prostor s drugim udrugama.

— Prostori su se udrugama davali na korištenje bez naknade, međutim izmjenom Zakona sada su sve udruge obvezne plaćati Gradu Dubrovniku zakupninu. Cijena zakupnine za udruge iznosi 5–7 kuna po metru četvornom – navode iz Grada Dubrovnika. Ističu kako u ovom trenutku nemaju slobodnih prostora za ove potrebe, a ako ih bude, treba se najprije raspisati javni natječaj za davanje u zakup poslovnog prostora.

— Prostori se udrugama mogu dodijeliti isključivo putem javnog natječaja – naglašavaju iz Grada Dubrovnika. Baš kao što je Gradska uprava, zbog skorog početka radova na uređenju bivšeg Hotela Stadion, pronašla novi, veći prostor za djelovanje Centra za mlade i dio udruga, za nadati se kako će se u dogledno vrijeme pronaći kakvo rješenje ne samo za Kolarine i udrugu Hrvatski domobran Dubrovnik već za sve one udruge koje se nalaze u sličnim situacijama.

Pročitajte još

LUČKA UPRAVA O KORONAVIRUSU ‘Pratimo situaciju ususret prvom kruzeru’

Andrea Falkoni Račić

IZ HGK PORUČUJU: ‘Gospodarstvenici moraju biti oprezni, ali mjesta panici nema’

Dulist

ZRAČNA LUKA DUBROVNIK ‘Nije došlo do otkazivanja letova, ali bilježimo pad prometa putnika’

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija