Zanimljivosti

Udruge ‘3D+UPIOU’ i ‘Braniteljice’ potpisale povelju prijateljstva

Udruge '3D+UPIOU' i 'Braniteljice' potpisale povelju prijateljstva

Udruga 3D+UPIOU potpisala je 16. studenog u Vukovaru, u sklopu finalne večeri festivala neobjavljene domoljubne poezije ‘Grad u školjci’, povelju prijateljstva sa udrugom Braniteljice Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Svečani čin potpisale su predsjednica Braniteljica Domovinskog rata RH, Svjetlana Dželalija te sa Dubrovačke strane predsjednica udruge Tri Dubrovkinje plus udruga pjesnika i ostalih umjetnosti, Marijana Kohn Dedović, u prostorijama prepune kongresne dvorane „Ružićkin dom“.

Uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske i Grada Vukovara,osim pjesnika i Braniteljica, prisustvovali su i mnogi visoki dužnosnici grada Vukovara i vlade RH.

Na početku večeri sve uzvanike i goste pozdravio je i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava uz prigodni pozdravni govor.

Finalna večer festivala bila je u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara.

Tradicionalno, ovo je bio 6. put održavanja festivala. Posebni značaj ima promjena imena. Prethodnih godina naziv festivala bio je „Pjesmom protiv zaborava“, dok je ove godine dobio ime „Grad u školjci“ u spomen pokojnog Vukovarskog pjesnika i branitelja Darka Dombaja, obilježavajući tako 20 godina od njegove pogiblji.

Posebni sudionici ove večeri bili su klapa Svjeti Juraj HRM.

Izaslanstvo Dubrovačke udruge ( Franka Fani Kohn,Hrvoje Kaciga,Lukša Bezek) gradu Vukovaru uručilo je simboličan poklon, sliku cijenjenog Dubrovačkog slikara , akademika ,gospara Iva Grbića.
Simbolični pokloni su sa strane izaslanstva Dubrovnika uručeni i Braniteljicama RH te klapi Sv. Juraj i pjesniku branitelju,invalidu Domovinskog rata.
Kao poklon Dubrovačka udruga također je dobila sliku Vukovarskog umjetnika, branitelja i pripadnika Tigrova, Domagoja Jurčića-Sremac koji je ujedno i 60% ratni vojni invalid.

Ova povelja ima posebno značenje za oba grada. Prije 25 godina, grad Dubrovnik i grad Vukovar također su potpisali povelju prijateljstva.

Sa ovim činom cilj je „Kroz stih i riječ očuvati vrijednosti Domovinskog rata i sjećanje na sve poginule,umrle i nestale braniteljice i branitelje“ kao što i piše u povelji.

Na povelji, uz potpise obje predsjednice udruga, Svjetlane Dželalije i Marijane Kohn Dedović, citirane su riječi istaknutog Hrvatskog književnika Pavla Pavličića.

„Stari su Dubrovčani rekli: Stavi prst u more pa si povezan sa cijelim svijetom. Isto vrijedi i za Dunav. Ali, u svijetu ima gradova do kojih nam je osobito stalo. Vukovar i Dubrovnik sudbina je zbratimila u njihovoj borbi za opstanak, pa su zato oni jedan drugome važni. Daljina ne znači ništa: Zamočimo prst jedni u more, drugi u Dunav i bit ćemo opet skupa.“

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist