Sport

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!

Udruga za promicanje kvalitete življenja i osmišljavanje slobodnog vremena ‘Sport i zabava’ osnovana je s ciljem razvoja sportsko-edukativnih aktivnosti za djecu, mlađe i obitelji, te promicanje zdravih stilova života. Martina i Vanja, dvije vrijedne dame iza udruge, za ovaj broj DuLista pripremile su nam i nekoliko vježbica za najmlađe kako bi vrijeme provedeno kod kuće prošlo što ugodnije – ali i korisnije! Tjelesna aktivnost i zdravlje su usko povezani pa je važno stvarati naviku svakodnevnog vježbanja već u najranijoj dobi, a temelji koje dijete stekne u djetinjstvu najvažniji su za njegov budući razvoj! – reći će nam dalje, predstavljajući za početak način na koji ova vrijedna udruga za mališane djeluje.

– Našim sportsko-edukativnim programima potičemo optimalan i cjelokupan razvoj djeteta s posebnim naglaskom na psihološki i socijalni razvoj djeteta: samopouzdanja, samostalnost, motiviranost, upornost, disciplinu i suradnju. Cilj nam je na našim treninzima kroz igru, maštu, puno zabave i smijeha djeci prenijeti značaj sporta i tjelesnog vježbanja pri čemu razvijamo motoričke sposobnosti djeteta – koordinacija, snaga, brzina, fleksibilnost, ravnoteža, preciznost – s naglaskom na njihovu povezanost sa zdravljem i zdravim načinom života – naglašavaju.

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!

Zato djeca rade u malim grupama, uz isticanje individualnih kvaliteta svakog djeteta. Tako se djetetu, napominju, omogućuje najviše postignuća u tjelesnim aktivnostima prema njegovim trenutnim razvojnim sposobnostima. Njihove programe vode diplomirani kineziolozi s višegodišnjim iskustvom u radu s djecom, a nude nekoliko zanimljivih sportskoedukativnih programa – Baby Gym, Malu sportsku akademiju te Školu rolanja. Baby Gym osmišljen je za djecu od 18 mjeseci do 3 godine i zamišljen je kao uvod u program Male Sportske Akademije.

– To je posebno osmišljen program i vježbe za pravilan rast i razvoj lokomotornog sustava, s i bez rekvizita, koji osigurava djetetu pravilan razvoj svih mišićnih skupina. Kroz jednostavne motoričke zadatke sastavljene od osnovnih oblika kretanja, igara i kretanja uz glazbu potičemo dijete da spontane pokrete i reakcije pretvori u svjesne te kroz jednostavne radnje nauči svladati složene zadatke. Razvijamo samostalnost i socijalne vještine uvažavanja druge djece, dijeljenje i suradnju – ističu djevojke.

– Mala Sportska Akademija program je za djecu od 3 do 7 godina, koji podržava prirodne oblike kretanja koji obuhvaća sve mišićne skupine, utječe na pozitivan psihosomatski razvoj, razvija lijepo tjelesno držanje te uvažava dijete kao cjelovitu, dinamičnu osobu i omogućava mu izražavanje kroz kineziološke aktivnost. Utječemo na razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti s naglaskom na one koje su potrebne djetetu u svakodnevnom životu. Osnovni sadržaji s kojima se dijete upoznaje su elementi sportskih igara, a primarni ciljevi koji su kroz program naglašeni prvenstveno su edukativnog karaktera te spoznaja i poštivanje dobne i individualne specifične psihosomatske sposobnosti- reći će nam dalje te predstaviti Malu školu rolanja za kraj, kojoj se mogu priključiti sva djeca od pet godina nadalje, a ona služi za osposobljavanje polaznika Udruge za samostalno rolanje kroz igru i zabavu te učenje novih elemenata i trikova u različitim uvjetima.

– Nedostatak igre, kretanja i mogućnosti za sudjelovanje u različitim motoričkim aktivnosti, a može usporiti tjelesni razvoj djeteta. Danas je najčešća zabluda da će djeca svoje motoričke sposobnosti razviti sama od sebe. Za razvoj motoričkih, emocionalnih, psiholoških i socijalnih potencijala potrebni su adekvatni organizirani programi tjelesnog vježbanja za svu djecu bez obzira na njihove pojedinačne sposobnosti prilagođeni njihovim potrebama – zaključuju iz Udruge.

Zamolili smo ih da nam, tijekom ovog razdoblja pandemije koronavirusa, pripreme nekoliko vježbi!

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!

Stojimo uspravno. Glavu nagnemo prema ramenu na jednu stranu, pa na drugu, oponašajući zvuk sata tik-tak.

VJEŽBA 2 – Avion

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!
Raširimo noge i ruke kao krila od aviona, nagnemo se u jednu stranu tako da pokušamo rukom dotaknuti prste noge, vratimo se u početni položaj pa ponovimo na drugu stranu. Ponovimo vježbu pet puta!

VJEŽBA 3 – Mali – veliki

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!
Stojimo uspravno. Kada kažemo ‘mali’, dijete čučne i skupi se, kada kažemo ‘veliki’, dijete se podigne visoko na prste i podigne ruke kao da pokušava dotaknuti strop. Ponovimo vježbu osam puta!

VJEŽBA 4 – Iglica – zvjezdica

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!
Stojimo uspravno i ruke podignemo iznad glave i spojimo dlanove, kao iglica, zatim skokom raširimo noge i ruke i napravimo ‘zvjezdicu’ te se skokom vratimo u početni položaj. Prvo napravimo nekoliko puta sporije, a zatim ubrzamo tempo.

VJEŽBA 5 – Čarobni stolić

UDRUGA SPORT I ZABAVA Donosimo odlične vježbe za zabavu kod kuće!
Sjednemo na pod s nogama poprečnim i oslonjenim na stopala, a ruke stavimo iza sebe, podignemo stražnjicu visoko u zrak tako da napravimo ‘čarobni stolić’. Pokušamo što duže ostati u tom položaju. Kako bismo provjerili stoji li stolić čvrsto, stavite djetetu na trbuh plišanu igračku ili nešto slično!

Pročitajte još

ATLETSKI KLUB DUBROVNIK 21 medalja na prvom kolu Dalmatinske lige

Dulist

SVI U GRUŽ! Jugaši dočekuju Primorje u prvoj polufinalnoj utakmici Prvenstva Hrvatske

Dulist

DAN SPORTA U OŠ MOKOŠICA Održana natjecanja u graničaru i atletici

Dulist