Zanimljivosti

Udruga Roda poziva na film “Sloboda porodu”

Udruga Roda poziva na film "Sloboda porodu"

U četvrtak 20. rujna u 16 sati, Dubrovnik će, zajedno s dvanaest hrvatskih te mnoštvom gradova u 50-ak država širom svijeta, biti domaćin početka velike kampanje za prava žena na slobodu poroda.

Zahvaljujući trudu i upornosti članica Udruge RODA, Dubrovnik i još dvanaest hrvatskih gradova uvršteni su na popis gradova u kojima će se održati projekcija dokumentarnoga filma „Sloboda porodu“ koji progovara o kršenju temeljnih ljudskih prava tijekom tog osobitoga i važnoga trenutka. Projekcija filma u Dubrovniku održat će se u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo, na adresi Dr. A. Šercera 4a, u četvrtak, 20. rujna u 16 sati.

U 60-minutnom dokumentarcu vodeći svjetski stručnjaci zajedno s međunarodnim odvjetnicima za ljudska prava pozivaju na kampanju koja zahtijeva radikalne promjene u ophođenju spram rodilja.

– Način na koji se odvija porod u velikom broju zemalja je izuzetno problematičan. Milijuni trudnica podvrgnute su nepotrebnim farmaceutskim i kirurškim intervencijama za koje i liječnici priznaju da se čine iz financijskih razloga ili zbog osobnog komoditeta. Žene širom svijeta počinju shvaćati da porod ne mora i ne smije biti takav. Omalovažavanje i zlostavljanje nisu neizbježna cijena sigurnosti – ističe Hermine Hayes-Klein, američka odvjetnica i organizatorica nedavno održane konferencije o porodu „Human Rights in Childbirth“.

Redateljski dvojac koji potpisuje film, Toni Harman i Alex Wakeford, osvrće se i na nezavidnu situaciju u kojoj se našla mađarska primalja Agnes Gereb, progonjena i zatvorena zbog pružanja skrbi pri kućnim porodima. Njezina sunarodnjakinja Anna Ternovsky tijekom svoje druge trudnoće odlučila je javno istupiti. Zbog nemogućnosti odabira mjesta i načina poroda tužila je Mađarsku Europskom sudu za ljudska prava i dobila presudu.

Redateljica Harman nada se da će film upoznati milijune žena s njihovim pravima i samim time pokrenuti revoluciju unutar sustava brige za rodilje. Osim u Dubrovniku projekcija će se održati u još jedanaest gradova: Zagrebu, Rijeci, Puli, Rabu, Zadru, Splitu, Dubrovniku, Velikoj Gorici, Karlovcu, Bjelovaru te Varaždinu.

Članice Udruge RODA pozivaju sve ljude dobre volje širom Hrvatske da se pridruže posjetom projekciji ovoga dokumentarca kako bismo svi zajedno bili dio nužnih promjena u porodništvu. Iz Udruge RODA, ali i sve žene koje su nažalost na vlastitom primjeru iskusile kršenje svojih prava, poručuju:

– Promjene će uslijediti kada žene nastupe protiv svih tih zlostavljanja i kažu DOSTA JE!

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist